Ostatnio lubię proste obiady, najlepiej jednogarnkowe. Dzisiejszy przepis jest o tyle ciekawy, że makaron ugotowałam nie na wodzie, a na wywarze warzywnym z mlekiem. To zapewniło przyjemną kremowość (mimo braku śmietany) i świetny, wyrazisty smak. No i mniej naczyń do mycia 🙂 Polecam Wam ten sposób! Sami zobaczcie, co z tego wyszło.

Kremowy makaron z tuńczykiem
2018-01-23 15:26:27

Porcje 3
Składniki
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 1 ząbek czosnku
- 220 g makaronu pełnoziarnistego świderki
- 1/2 szklanki mleka 2% (120 ml)
- 1 szklanka wody (240 ml)
- 1 szklanka wywaru z warzyw (240 ml)
- 1/2 łyżki musztardy Dijon
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (170 g)
- 150 g mrożonego groszku
- Sól i biały pieprz
Przygotowanie
- W dużym naczyniu podgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez kilka minut, ciągle mieszając.
- Dodaj mleko, wodę, wywar i nieugotowany makaron.Dopraw solą i pieprzem.
- Obniż temperaturę i gotuj, często mieszając, aż makaron zrobi al dente.
- Dodaj musztardę, sok z cytryny, odsączonego tuńczyka i zamrożony groszek. Delikatnie wymieszaj. Trzymaj na ogniu jeszcze chwilę, aż makaron wchłonie cały płyn, a groszek będzie miękki.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/

Wywar z warzyw, tzn. bulion?
możliwe, zawsze mam problem z nazewnictwem 😉