Amarantus to produkt, do którego wiele osób podchodzi sceptycznie, głównie ze względu na brak wiedzy odnośnie jego obróbki. Dziś chciałabym Was trochę oswoić z tymi malutkimi ziarenkami. Słowem wstępu – amarantus to roślina uprawna sprzedawana głównie w trzech postaciach – mąki, poppingu (nadaje się do posypywania owsianek itd) oraz surowych ziaren, które gotujemy podobnie jak kaszę czy ryż. Coś, co go wyróżnia to przede wszystkim wysoka zawartość białka, żelaza, wapnia i magnezu – na tle innych podobnych produktów (ryż, kasze) robi imponujące wrażenie.
Amarantus do niedawna uchodził za dość drogi produkt, ale w tej chwili można go kupić już za 9 zł/kg w sklepach internetowych, a czasem nawet stacjonarnie. Warto w niego zainwestować ze względu na walory zdrowotne. Szczególnie polecam osobom wykluczającym mleko z diety – wysoka zawartość białka i wapnia zapobiegnie potencjalnym niedoborom. Na początek najlepiej przygotować ziarna w słodkiej konfiguracji, która nieco stonuje oryginalny smak i zapach amarantusa (który z czasem można polubić). Gwarantuje Wam, że w połączeniu z bananem, cynamonem i jagodami smakuje rewelacyjnie.


- Amarantus, ziarno - 40 g (2.67 x Łyżka)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 250 g (1 x Szklanka)
- Czarne jagody, mrożone - 50 g (0.5 x Opakowanie)
- Daktyle, suszone - 15 g (3 x Sztuka)
- Banan - 120 g (1 x Sztuka)
- Jogurt grecki - 20 g (1 x Łyżka)
- Cynamon - 2 g (0.4 x Łyżeczka)
- Cukier wanilinowy - 4 g (1 x Łyżeczka)
- Sól biała - 1 g (1 x Szczypta)
- Amarantus przepłucz na gęstym sitku.
- Przygotuj rondel z grubym dnem. Wsyp do niego amarantus, zalej zimnym mlekiem. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone drobno daktyle, wanilię, cynamon, sól i połowę banana rozgniecionego widelcem. Gotuj na wolnym ogniu 15-20 minut aż ziarna wchłoną mleko. Od czasu do czasu mieszaj żeby się nie przypaliło.
- Przełóż do miseczki, dodaj resztę banana. Polej jogurtem i zmiksowanymi jagodami (zmiksuj z 3-4 łyżkami ciepłej wody).

Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!