W babeczkach z gwiazdką zakochałam się od pierwszego wejrzenia i koniecznie musiałam się z Wami podzielić przepisem. Są naprawdę urocze i pięknie prezentują się na talerzu. Oczywiście te przygotowane przeze mnie nieco odbiegają od tradycyjnych “mince pies” robionych w Wielkiej Brytanii w okolicach Bożego Narodzenia, ale myślę że to w niczym nie przeszkadza. I tak są pyszne. Na zewnątrz chrupiące ciasto, a w środku miękkie, wilgotne nadzienie pachnące cynamonem i pomarańczą. Poezja! Takie babeczki to całkiem zdrowe i odżywcze słodycze (głównie ze względu na obecność suszonych owoców), dlatego możecie sobie pozwolić na małe co nieco. Szczególnie w czasie świąt, kiedy jak wiadomo można więcej 😀 Do babeczek użyłam oleju kokosowego, ponieważ akurat taki tłuszcz miałam pod ręką. Myślę, że spokojnie możecie użyć także masła. Podobnie z ksylitolem – erytrol też się sprawdzi.


- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 g oleju kokosowego, bardzo zimnego i twardego
- ½ łyżeczki soli
- 80 g ksylitolu
- 7-10 łyżek lodowatej wody
- opcjonalnie zmielony na puder ksylitol do posypania
- 40 g orzechów włoskich, drobno pokruszonych
- 30 g daktyli, drobno posiekanych
- 30 g rodzynek, drobno posiekanych
- 60 g suszonych jabłek, drobno posiekanych
- skórka pomarańczowa starta z 1 pomarańczy (bez białych błonek)
- 1 łyżka miodu
- czubata łyżeczka cynamonu
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
- Mąkę wymieszaj z solą i ksylitolem, dodaj bardzo zimny olej kokosowy. Następnie ugniataj rękoma, dodając po łyżce lodowatej wody. wyrabiaj ciasto aż będzie plastyczne, a cały olej się rozpuści.
- Przygotuj foremkę do muffinów z 12 dołkami (lub np. 12 kokilek). Oderwij trochę więcej niż 3/4 ciasta, resztę schowaj do zamrażarki (posłuży do robienia gwiazdek przykrywających babeczki).
- Podziel ciasto na 12 kulek wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszcz w dłoniach, następnie przełóż do foremki i ugniataj. Pamiętaj, żeby wyłożyć dno i boki. Przełóż foremkę do zamrażarki.
- Przygotuj nadzienie - drobno pokrojone owoce pomieszaj z cynamonem, skórką pomarańczową, miodem i powidłami. Nadziej każdą babeczkę 1-2 łyżeczkami nadzienia, ugnieć żeby było w miarę płasko.
- Wyjmij resztę ciasta z zamrażarki. Ponownie podziel na 12 części, każdą rozwałkuj. Wycinaj gwiazdki lub inne kształty. Przykryj każdą babeczkę, następnie włóż jeszcze na chwilę foremkę z ciastkami do zamrażarki. W międzyczasierozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Piecz schłodzone babeczki ok. 15-20 minut, aż wierzch lekko się zezłoci. Przed podaniem możesz posypać je zmielonym ksylitolem.
- Do przepisu użyj bardzo zimnego oleju (najlepiej włóż go na chwilę do zamrażarki) i lodowatej wody. Pamiętaj, żeby wodę dodawać stopniowo, dzięki temu ciasto będzie elastyczne.
- Przed włożeniem babeczek do piekarnika schłodź je w zamrażarce - to pozwoli zachować im właściwy kształt.
- Wkładaj babeczki do rozgrzanego piekarnika.

Genialne babeczki!