Święta kojarzą mi się m.in. z sałatką jarzynową, która w tym okresie gości niemalże w każdym polskim domu. A co jest niezbędne do jej przygotowania? Oczywiście majonez. Nie widzę nic złego w jedzeniu majonezu (sama uwielbiam), ale wiem też że nie każdy może sobie pozwolić na jego tradycyjną wersję (np. weganie czy osoby z nietolerancją pokarmową). Dodatkowo jest to produkt wysokokaloryczny, więc odchudzającym się także nie będzie sprzyjał. Dlatego pomyślałam sobie, że fajnie byłoby zebrać kilka przepisów na zamienniki, np. niskokaloryczny czy wegański. Każdy z nich wypróbowałam i gorąco Wam polecam 😉
Fit majonez – do sałatek i kanapek
Ten majonez to coś genialnego! Nie dość, że świetnie imituje prawdziwy majonez, to jeszcze ma ponad 6-krotnie mniej kalorii. Po prostu musicie spróbować!
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego
- 1 pokrojone, gorące jajko ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon)
- 2 łyżeczki octu (lub sok z cytryny)
- Sól, pieprz
Oddziel serek wiejski od płynnej śmietanki, następnie zblenduj (najlepiej ręcznym blenderem) z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku, w razie potrzeby dodaj więcej musztardy lub octu.
Majonez wegański – idealny do sałatek
Składniki:
- ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki)
- słonecznik łuskany (2 duże łyżki)
- woda (1/2 szklanki)
- ksylitol (1 łyżka lub do smaku, albo inna substancja słodząca)
- cytryna (4 łyżki lub do smaku)
- biała gorczyca (1 łyżeczka lub wedle gustu)
- sól (kilka szczypt) – dla lepszego efektu warto użyć soli NAMAK, która imituje smak jajka (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
- olej nierafinowany o delikatnym smaku (3/4 szklanki) np. ryżowy
Wegański majonez z awokado – do kanapek
- 1 dojrzałe, miękkie awokado
- 1-2 lyzki sok z cytryny
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- Sól, pieprz
Awokado przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Zmiksuj z sokiem z cytryny, musztardą i olejem (dolewaj olej stopniowo, majonez powinien mieć gęstą konsystencję). Dopraw do smaku.
Majonez wegański z fasoli – do sałatek i kanapek
- 200 g fasoli z puszki + 50 g zalewy
- 4-5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- opcjonalnie szczypta soli namak, imitującej smak jajka
Podgrzej fasolę z zalewą, następnie odlej płyn do miseczki (będzie jeszcze potrzebny). Zblenduj ręcznym blenderem fasolę na gładką masę. Dodaj musztardę i sok z cytryny. STOPNIOWO dolewaj olej, aż majonez zgęstnieje (musi jeszcze odstać kilka godzin w lodówce, aby nabrać odpowiednio gęstej konsystencji). Dopraw do smaku.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!