Dziś postanowiłam spróbować czegoś, co na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło dość szalone… Pizza z ziemniakami. Przyznam, że wchodząc do pizzerii i otrzymując menu, raczej ominęłabym tę pozycję szerokim łukiem. Tymczasem okazuje się, że ziemniak w fioletowej barwie, w dodatku na pizzy, pozytywnie mnie zaskoczył – tak, jak zaskoczyć możecie Wy swoich gości przy najbliższym spotkaniu 🙂 Medal za odkrycie gwarantowany! Zachęcam Was do takich eksperymentów i do testowania fioletowych odmian warzyw. Wprowadzicie do swojej diety nie tylko urozmaicenie, ale też sporą dawkę antyoksydantów, które jak wiadomo bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Ale o tym w następnym wpisie, a póki co łapcie przepis. Przepis, który nie tylko zachwyca walorami wizualnymi, ale też po raz kolejny udowadnia że pizza nie musi być niezdrowa.


- 120g mąki razowej żytniej lub pszennej
- ok. 100 ml wody
- 7,5 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki cukru
- szczypta soli (pomiń jeśli używasz przyprawy do pizzy z solą)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- 100 g mozzarelli
- 150 g fioletowych ziemniaków
- 1 łyżeczka oliwy
- rozmaryn
- sól
- Drożdże pokrusz w miseczce, wymieszaj z cukrem i zalej ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej) wody. Posyp odrobiną mąki, przykryj ściereczką i odstaw na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę połącz z przyprawami. Gdy drożdże wyrosną, wlej je do mąki, dodaj oliwę i wyrabiaj chwilę ciasto. Ciasto oprósz mąką i pozostaw przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na ok. 20-30 min. Następnie rozwałkuj cienko ciasto i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia.
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj (nie obieraj), pokrój w cienkie plasterki (ja użyłam do tego elektrycznej szatkownicy do warzyw, można to też zrobić na tarce). Mozzarellę porwij na kawałki. Rozmaryn posiekaj. Połóż ser na pizzy, dodaj ziemniaki i rozmaryn. Całość skrop oliwą, posól i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 º na ok. 20-25 minut.

Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!