Zapiekane papryki idealnie sprawdzają się jesienią, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego i kolorowego. Dodatkowo można ogrzać się przy piekarniku 😉 Do farszu polecam np. kaszę pęczak (jęczmienną), która przez wiele osób jest traktowana trochę po macoszemu. Zupełnie niesłusznie, bo ma całkiem sporo zalet – jest tania, łatwodostępna, wartościowa i oczywiście pyszna. Dobrze komponuje się z grzybami czy mięsem, można z niej przygotować kaszotto (pęczotto), czyli odpowiednik risotto.

Papryka faszerowana kaszą pęczak
2017-10-11 15:00:41

Porcje 4
Składniki
- 4 papryki
- 150 kaszy pęczak
- 500 g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 puszka pomidorów + 150ml bulionu warzywnego
- natka pietruszki
Przygotowanie
- Ugotuj kaszę wg instrukcji na opakowaniu.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Pokrój cebulę w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone pieczarki i trzymaj na ogniu aż woda odparuje. Pod koniec dodaj ugotowaną kaszę i przyprawy razem z posiekaną natką pietruszki, podsmaż jeszcze chwilę.
- Odkrój wierzchołki papryk i wydrąż gniazda nasienne. Nafaszeruj papryki, następnie przykryj wierzchołkami.
- Przelej pomidory wymieszane z bulionem do dużego garnka lub naczynia do zapiekania. Następnie umieść tam nafaszerowane papryki. Przykryj potrawę pokrywką lub folią aluminiową. Piecz ok. 40 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/





Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!