Często pytacie mnie o dobre sałatki – takie, które nie przypominają jedzenia dla królika. No to proszę – przepyszna, kolorowa, prosta, sycąca i zdrowa sałatka z ciecierzycą i granatem. Nadaje się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też na imprezę. Fajnie się prezentuje i przykuwa wzrok, a do tego nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych 😉

Sałatka z granatem i ciecierzycą
2017-09-29 15:59:20

Porcje 3
Składniki
- 1 szklanka surowej ciecierzycy
- pestki z 2 granatów
- 1 natka pietruszki
Sos
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Ciecierzycę namocz na noc. Rano odlej wodę i ugotuj ziarna do miękkości.
- W dużej misce umieść wystudzoną ciecierzycę, dodaj pestki granatu (najlepiej przekroić owoc na pół i "wycisnąć" palcami pestki wywracając skórkę na lewą stronę). Do tego dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Przygotuj dressing mieszając w słoiczku składniki. Polej sałatkę.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi stąd.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!