Szara i bura jesień? Nie tym razem! Dzisiejsze danie dowodzi, że o każdej porze roku możemy cieszyć się pięknymi kolorami na talerzu 😉

Bataty faszerowane soczewicą
2017-09-25 14:36:34

Porcje 4
Składniki
- 3-4 słodkie ziemniaki (700g)
- 150 g zielonej soczewicy
- 1,5 łyżki oliwy lub oleju
- 1 czerwona cebula
- 3 garście świeżego szpinaku (lub zamrożonych w całości liści)
- 50 g suszonej żurawiny
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki wyszoruj i przekrój wzdłuż na pół. Każdy osobno owiń folią aluminiową (matową stroną do zewnątrz). Piecz w 200 stopniach C około godziny, aż zmiękną.
- W tym czasie przygotuj farsz - soczewicę wrzuć do garnka, przykryj wodą i gotuj do miękkości. Szpinak podsmaż na oleju z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z ugotowaną soczewicą i żurawiną, chwilę trzymaj na ogniu.
- Wyjmij bataty z piekarnika, kiedy lekko przestygną do każdego włóż farsz - posiłek jest gotowy.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/




Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!