Zdrowe odżywianie w żadnym wypadku nie jest równoznaczne z niesmaczną, jałową kuchnią. Wręcz przeciwnie, to ciągłe odkrywanie nowym smaków i próbowanie niekonwencjonalnych, nieznanych połączeń. Tak jak w dzisiejszej sałatce, złożonej z pozornie nie pasujących do siebie składników. Słony ser i słodkie owoce? Dla niektórych to może być dziwne. Kiedy jednak spróbujemy, okaże się że to bardzo smaczna i zgrana kompozycja smaków. Zachęcam Was do eksperymentów kulinarnych, to świetny sposób na pokochanie zdrowej kuchni. W końcu jedzenie powinno być przyjemnością, a nie karą 😉 Kto szuka pomysłu na wartościowy, a przy tym szybki i lekki podwieczorek w upalny dzień, niech koniecznie sprawdzi ten przepis.

Sałatka z arbuzem, borówkami i fetą - przepis na zdrowy podwieczorek
2017-08-07 14:54:54

Porcje 3
Składniki
- 1 kg arbuza (waga ze skórką i pestkami)
- 100 g fety
- 150 g borówek
- 150 g ogórka
- świeża mięta i pietruszka
Sos
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
- Arbuza pokrój w kostkę, pozbądź się pestek.
- Wrzuć do miski umyte borówki, pokrojonego ogórka i arbuza. Wymieszaj, posyp pokruszoną fetą, posiekaną miętą i pietruszką.
- W słoiczku wymieszaj składniki na sos - sałatkę polewaj bezpośrednio przed podaniem.
Wskazówki
- Arbuz szybko puszcza sok, dlatego najlepiej zjeść sałatkę od razu po przygotowaniu.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/





Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!