Pulpety z batatów to ciekawy pomysł na urozmaicenie posiłku na wynos. Możecie je np. dodać do sałatki i polać sosem czosnkowym, albo zawinąć w tortillę z dodatkiem warzyw i hummusu. To świetny dodatek, który może zastąpić mięso czy po prostu wzbogacić potrawę w walory zdrowotne. Zróbcie takie kulki w większej ilości na kilka dni, a wasze dania od razu nabiorą zupełnie innego wyrazu 😉 Pulpety można też przegryzać solo, kiedy dopadnie nas głód. Warto mieć w lodówce coś takiego, żeby zminimalizować ryzyko sięgania po niezdrowe przekąski.

Pieczone pulpety z batatów
2017-08-10 15:22:47

Porcje 20
Składniki
- 1 puszka cieciorki (240g) (lub ugotowana cieciorka)
- 2 małe słodkie ziemniaki (bataty) (360g)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- koperek, majeranek, oregano, natka pietruszki - lub inne liście które macie pod ręką
- Dodatkowo mąka z cieciorki do obtoczenia - 4 łyżeczki
Przygotowanie
- Bataty obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości.
- Wszystkie składniki zblenduj ręcznym blenderem.
- Formuj kulki średniej wielkości, obtaczaj w mące z cieciorki.
- Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Wskazówki
- Jeśli masa na pulpety będzie za rzadka, dodaj do niej mąkę z cieciorki.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!