Jakiś czas temu umieściłam na blogu przepis na rewelacyjne wrapy z ciecierzycy – link. Uwielbiam je odkąd tyko zrobiłam pierwszy raz i prawdopodobnie już nigdy nie wrócę do sklepowej tortilli. Dziś chciałabym Wam pokazać, jak można przygotować bardzo prosty i szybki posiłek z ich wykorzystaniem. Wystarczy hummus i ulubione warzywa – u mnie roszponka, papryka i suszone pomidory. Użyjcie dobrze doprawionego hummusu (może być sklepowy), jego smak ma tu duże znaczenie. Ja w ramach eksperymentu posmarowałam placki hummusem buraczanym i przyznaję, że to był strzał w 10 🙂 Jeśli zależy Wam na czasie, przygotujcie więcej placków z ciecierzycy, a następnie trzymajcie je w zamrażarce i wyciągajcie kiedy zajdzie potrzeba. Drugie śniadanie na wynos gotowe w kilka minut! To spore oszczędność czasu i jednocześnie dowód na to, że zdrowe odżywianie wcale nie wymaga dużych nakładów czasu.


- 4 placki z ciecierzycy - link w tekście
- 1 papryka
- 12 pomidorów suszonych w oleju
- 2 duże garści roszponki (lub szpinaku, rukoli)
- 4 łyżki hummusu - użyłam buraczanego
- przyprawy - sól, pieprz, tymianek, ostra papryka, słodka papryka (wg uznania)
- Przygotuj placki z ciecierzycy wg przepisu z linku. Możesz też użyć gotowej tortilli sklepowej, pod warunkiem że ma dobry skład.
- Każdy placek posmaruj hummusem, posyp przyprawami. Na tym układaj roszponkę, pokrojoną w paski paprykę i suszone pomidory.
- Zawijaj wg poniższego schematu. Jeśli planujesz zabrać wrapy na wynos, zawiń je w folię aluminiową żeby się nie rozpadły.






Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!