Ciasto cytrynowe ze świeżymi, sezonowymi owocami to idealna przekąska do popołudniowej kawy na balkonie czy tarasie. Wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki i orzeźwiający. W sam raz na letni, zdrowy deser 😉

letnie ciasto cytrynowo-kokosowe
2017-07-21 14:52:06

Porcje 10
mokre
- 120 ml soku z cytryny
- skórka starta z 3 cytryn
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 190 g musu jabłkowego niesłodzonego
- 60 ml oleju
- 150 g miodu
suche
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 80 g zwykłej mąki pszennej (białej)
- 30 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
Lukier
- 50 g ksylitolu zmielonego na puder
- 1,5 łyżki soku z cytryny
Do przybrania
- owoce sezonowe
Przygotowanie
- Zmiksuj wszystkie składniki mokre, w oddzielnej misce połącz składniki suche. Następnie wszystko delikatnie wymieszaj łyżką aż do połączenia składników. Piecz ok. 40-50 minut w 180 stopniach C.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź. W tym czasie przygotuj polewę - 2 łyżki soku z cytryny utrzyj z drobno zmielonym ksylitolem. Polej ciasto lukrem, udekoruj miętą i świeżymi owocami.
Wskazówki
- Mus jabłkowy można zrobić samemu, wystarczy obrać i pokroić drobno jabłka, przysmażyć chwilę aż zmiękną z odrobiną wody, a następnie zblendować.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/

Wygląda pysznie 🙂