W lesie prawdziwy wysyp kurek, co bardzo mnie cieszy. Zdążyłam już przyrządzić klasyka, czyli jajecznicę z kurkami, więc przyszedł czas na kurki w innej wersji – z cukinią i kaszą jaglaną. Zanim przejdę do przepisu, mała ciekawostka. Spore grono osób uważa, że w grzybach nie ma wartości odżywczych. A tymczasem 100 g kurek to mnóstwo:
-
- witaminy PP,
- żelaza,
- wapnia
- fosforu.
Do tego są niskokaloryczne (100 g kurek to 32 kcal) i bogate w błonnik. Jedzmy więc grzyby na zdrowie! 🙂

Cukinia faszerowana kurkami i kaszą jaglaną
2017-07-13 16:22:18

Porcje 2
Składniki
- 2 cukinie
- 100 g kurek
- 70 g kaszy jaglanej surowej
- 2 garści szpinaku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
Przygotowanie
- Przepłucz kaszę kilkukrotnie, żeby pozbyć się goryczki. Następnie ugotuj.
- Rozgrzej masło na patelni, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj chwilę aż cebula się zeszkli.
- Dorzuć umyte kurki, podsmażaj kilka minut. W tym czasie cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ.
- Dodaj na patelnie pokrojony miąższ cukinii i posiekany szpinak. Smaż aż woda wyparuje.
- Zdejmij z patelni, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z kaszą jaglaną.
- Nafaszeruj cukinie i zapiekaj ok. 20 minut w 180 stopniach, aż cukinia będzie miękka. Podawaj np. z pomidorowym sosem.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/





Jaka jest kaloryczność takiego dania?