Zdrowe śniadania to nie tylko owsianka i kasza jaglana. Mamy cały wachlarz możliwości, w tym także kanapki. Odnośnie kanapek – wciąż walczę z mitem że od chleba tyjemy. Pamiętajcie, tyjemy od nadmiaru kalorii i niewłaściwie zbilansowanej diety. W zdrowej kuchni znajdzie się miejsce i na chleb, i na równie “złe” ziemniaki czy makaron 😉 Pod warunkiem, że to porządny produkt. Przede wszystkim unikajcie barwiących dodatków jak karmel czy słód jęczmienny. Zawsze szukajcie chleba z krótką listą składników (mąka, woda, sól, zakwas ewentualnie drożdze), najlepiej graham, razowego lub pełnoziarnistego (o ile nie ma przeciwwskazań zdrowotnych). Taki chleb możemy przygotować np. w formie grzanek z awokado i jajkiem. Pamiętajcie tylko, żeby wybrać dojrzałe awokado – w przeciwnym wypadku możecie się rozczarować. Jak wybrać dobre awokado? – odsyłam Was tutaj.


- 2 kromki pełnoziarnistego chleba
- 1/2 dojrzałego, miękkiego awokado
- 1 garść roszponki, rukoli lub szpinaku
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 jajka
- mały kawałek drobno posiekanej czerwonej cebuli
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- Awokado pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
- Chleb zgrlluj na patelni bez tłuszczu (lub odpiecz w tosterze/piekarniku)
- Posmaruj każdą z grzanek musztardą. Następnie ułóż na każdej z nich awokado i posyp roszponką lub innymi liśćmi. Dodaj cebulę,
- Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką ostrożnie wbij 2 jajka. Następnie zmniejsz ogień i smaż do czasu, aż białka jajek będą ścięte (ok. 3 minuty).
- Przy pomocy kuchennej łopatki delikatnie przełóż jajka na tosty. Przypraw solą i pieprzem.






Pyszności! Ja zamiast tostów to wypiekam w moim dezalu gofry, też pełno ziarniste. Dodaje do nich albo jajko albo kurczaka. Koniecznie też rukolę i pomidorki koktajlowe i to jest śniadanie! 🙂