Nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez kaszy jaglanej. Jest tak wszechstronna, że w zasadzie nadaje się do większości potraw – do ciast, ciastek, koktajli, sałatek czy kotletów. Jakby tego było mało, to jedna z najzdrowszych kasz, charakteryzująca się wysoką wartością odżywczą (jest bogata w krzem, witaminy z grupy B czy lecytynę). Kto jeszcze nie próbował kaszy jaglanej (chociaż wątpię że ktoś taki istnieje 🙂 ), niech koniecznie biegnie do sklepu i przygotuje np. takie kotlety. Smacznego!

Kotlety z kaszy jaglanej i szpinaku.
2017-06-12 16:54:22

Porcje 7
Składniki
- 120 g kaszy jaglanej
- 50 g szpinaku
- 40 g mozzarelli
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- opcjonalnie świeże zioła (tymianek, majeranek, oregano)
Na panierkę
- 1 jajko
- mąka owsiana lub bułka tarta
Przygotowanie
- Kaszę przepłucz kilkukrotnie i ugotuj w 350 ml wody, aż wchłonie cały płyn. Odstaw do wystudzenia Kaszę ugnieć rękoma, dodaj posiekany szpinak, jajko, starty ser i czosnek (ewentualnie zioła). Dopraw i wymieszaj.
- Uformuj kotleciki i obtocz w jajku, następnie w mące lub bułce. .
- Smaż na niewielkiej ilości oleju. Podawaj np. z sałatką.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/


A co to za surówka podana jest do tych kotlecików? Nie mam pomysłu na surówki … 🙁
hmm nie pamiętam dokładnie, bo to była improwizacja. Chyba roszponka, ogórek, czerwona cebula, papryka, olej z przyprawami i nasionka chia. Nic wymyślnego 😉