Za oknem może wiosny nie ma, ale za to u mnie w kuchni jak najbardziej panuje wiosenna aura. Przygotowałam dla Was lekką zupę krem ze szparagów, której smak i wygląd wynagradza obecne anomalie pogodowe 🙂

Zupa krem ze szparagów
2017-05-10 20:39:02

Porcje 3
Składniki
- 2 pęczki zielonych lub białych szparagów
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 garści szpinaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- sól, pieprz
- świeże zioła i jogurt grecki do podania
Przygotowanie
- Szparagi umyj, odłam twarde i grube końce (ok. 3 cm). Obierz białe łodygi za pomocą nożyka lub obieraczki do warzyw (zielonych szparagów nie musisz obierać). Pokrój ja na 2 cm kawałki.
- W głębokiej patelni podgrzej 2 łyżki masła, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Pod chwili dodaj starty czosnek. Następnie dodaj obranego i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i mieszając smaż przez ok. 5 minut.
- Dodaj szparagi (oprócz główek) oraz 2 kolejne łyżki masła.
- Smaż co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową, wymieszaj.
- Wlej gorący bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze kilka minut, następnie dodaj główki szparagów (kilka zostaw do dekoracji) i szpinak. Trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty.
- Lekko przestudzoną zupę zmiksuj w stojącym blenderze razem z mlekiem kokosowym na gładki krem. Podawaj np. ze śmietaną i świeżymi ziołami.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/



Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!