Dzisiejszy przepis to inna wersja TYCH tartaletek. Spód jest taki sam, różnica polega na nadzieniu. Tym razem postawiłam na lekki, orzeźwiający krem jaglany z cytrynowym akcentem. Myślę, że fajnie wpisuje się w letnie klimaty i oczywiście ideę zdrowej kuchni 🙂

Zdrowe tarty z kremem jaglanym
2017-05-29 13:09:57

Porcje 16
Spód
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 4 łyżki syropu klonowego/miodu
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1,5 łyżki kakao niesłodzonego
Krem jaglano-kokosowy
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki mleka kokosowego
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie
- Płatki owsiane i wiórki zmiel w blenderze kielichowym. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki na spód i wymieszaj rękama, aż wszystko się połączy.
- Przełóż masę na spód do małych foremek na tartaletki (najlepiej silikonowych, wtedy łatwiej będzie wyjąć). Dokładnie ugnieć (pamiętaj o zrobieniu boków, żeby później krem się nie wylewał).
- Przełóż do zamrażarki na minimum godzinę.
- W tym czasie przygotuj krem - kaszę jaglaną przepłucz 2-3 razy, żeby pozbyć się goryczki. Następnie zagotuj z resztą składników w rondelku z grubym dnem. Kasza będzie gotowa, kiedy wchłonie większość mleka i będzie miękka. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu mieszać.
- Zdejmij kaszę z ognia i odstaw na kilkanaście minut. Następnie zblenduj i ponownie odstaw do przestygnięcia (w momencie napełniania ciastek masa musi być letnia lub chłodna, w przeciwnym razie rozpuści spody).
- Delikatnie wyjmij spody z foremek. Napełnij minitarty nadzieniem, dodaj świeże owoce, posyp zmielonym ksylitolem dla ozdoby. Przechowuj w lodówce 1, max. 2 dni.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/

Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!