Dzisiejszy przepis to inna wersja TYCH tartaletek. Spód jest taki sam, różnica polega na nadzieniu. Tym razem postawiłam na lekki, orzeźwiający krem jaglany z cytrynowym akcentem. Myślę, że fajnie wpisuje się w letnie klimaty i oczywiście ideę zdrowej kuchni 🙂

Zdrowe tarty z kremem jaglanym
Porcje 16
Oceń
Drukuj
Spód
  1. 1 szklanka płatków owsianych górskich
  2. 1 szklanka wiórków kokosowych
  3. 4 łyżki syropu klonowego/miodu
  4. 4 łyżki oleju kokosowego
  5. 1,5 łyżki kakao niesłodzonego
Krem jaglano-kokosowy
  1. 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  2. 2,5 szklanki mleka kokosowego
  3. 1,5 łyżki oleju kokosowego
  4. 3 łyżki ksylitolu
  5. 1 łyżka soku z cytryny
  6. skórka z 1/2 cytryny
  7. szczypta soli
Przygotowanie
  1. Płatki owsiane i wiórki zmiel w blenderze kielichowym. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki na spód i wymieszaj rękama, aż wszystko się połączy.
  2. Przełóż masę na spód do małych foremek na tartaletki (najlepiej silikonowych, wtedy łatwiej będzie wyjąć). Dokładnie ugnieć (pamiętaj o zrobieniu boków, żeby później krem się nie wylewał).
  3. Przełóż do zamrażarki na minimum godzinę.
  4. W tym czasie przygotuj krem - kaszę jaglaną przepłucz 2-3 razy, żeby pozbyć się goryczki. Następnie zagotuj z resztą składników w rondelku z grubym dnem. Kasza będzie gotowa, kiedy wchłonie większość mleka i będzie miękka. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu mieszać.
  5. Zdejmij kaszę z ognia i odstaw na kilkanaście minut. Następnie zblenduj i ponownie odstaw do przestygnięcia (w momencie napełniania ciastek masa musi być letnia lub chłodna, w przeciwnym razie rozpuści spody).
  6. Delikatnie wyjmij spody z foremek. Napełnij minitarty nadzieniem, dodaj świeże owoce, posyp zmielonym ksylitolem dla ozdoby. Przechowuj w lodówce 1, max. 2 dni.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/

zdrowe ciastka z kaszy jaglanej

zdrowe ciastka z kaszy jaglanej

zdrowe ciastka z kaszy jaglanej
zdrowe ciastka z kaszy jaglanej