Dzisiejsza sałatka z granatem i pomidorkami śliwkowymi to idealny dodatek do obiadu czy kolacji, szczególnie w ciepłe, letnie dni. Świeży granat i kolorowe warzywa świetnie współgrają z sezamowo-cytrynowym sosem, który nadaje potrawie wyrazistości. Pastę sezamową dostaniecie bez problemu w większości większych marketów, a resztę składników z powodzeniem znajdziecie także w małych sklepach (za wyjątkiem syropu klonowego, który śmiało można zastąpić miodem). Myślę, ze ten posiłek pokazuje, jak kolorowa i różnorodna może być zdrowa kuchnia 🙂

Sałatka z granatem i pomidorkami śliwkowymi
2017-05-27 14:39:24

Porcje 4
Składniki
- 500 g pomidorków koktajlowych, śliwkowych lub innych małych (najlepiej w różnych kolorach)
- nasiona z 1 granatu
- garść młodego szpinaku
- 1/2 żółtej papryki
Sos
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 4 łyżki oleju (najlepiej nierafinowanego o neutralnym smaku)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 5 łyżek wody
- sól morska do smaku
- 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
Przygotowanie
- Pomidorki umyj i pokrój na połówki.
- Szpinak umyj i usuń twarde łodyżki.
- Umytą papryką pokrój w kostkę lub cienkie paski.
- Sos przygotuj mieszając energicznie wszystkie składniki w małym słoiczku lub buteleczce.
- Przełóż warzywa do miski, dodaj nasiona granatu, polej sosem. Smacznego!
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/

Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!