Często słyszy się o faszerowanej papryce czy cukinii, natomiast rzadziej przychodzi nam do głowy zrobienie tego samego z … pomidorami. Tymczasem okazuje się, że faszerowane pomidory to efektowne danie, które pozwala na spojrzenie na te “kanapkowe” warzywa z nieco innej strony. Do farszu użyłam słodkim ziemniaków w połączeniu z mleczkiem kokosowym i ostrą papryką, co nadało daniu ciekawego smaku i charakteru.

Pomidory faszerowane batatami
2017-05-08 18:48:05

Porcje 3
Składniki
- 1 duży batat
- 6 pomidorów
- 1 łyżka mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1-2 ząbki czosnku
- 100 g sera (np. mozzarella)
Przygotowanie
- Batata obierz i pokrój w dużą kostkę. Ugotuj do miękkości (15-20 minut), a następnie odłóż do przestygnięcia.
- Zblenduj batata z przyprawami, mleczkiem kokosowym i czosnkiem na gładką masę.
- Pomidory umyj, następnie delikatnie wydrąż miąższ (nie będzie już potrzebny, odłóż go np. do zupy)
- Nafaszeruj pomidory masą ziemniaczaną, ułóż w naczyniu do zapiekania lub na blaszce z papierem do pieczenia.
- Piecz około 15-20 minut w 190 stopniach, następnie na wierzch połóż kawałki sera i zapiekaj jeszcze kilka minut aż się rozpuści.
- wyjmij z piekarnika i poczekaj 2-3 minuty aż pomidory lekko ostygną. Podawaj np. ze świeżymi ziołami i sałatką warzywną. Smacznego!
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/








Dario, Twoj artykul spadl mi z nieba! Wlasnie niedawno odkrylam bataty (robilam “zdrowe frytki”) i chetnie wyprobuje jakies nowe przepisy 🙂 Ten wyglada wyjatkowo smakowicie, a na dodatek jest wegetarianski i zdrowy! Wielkie dzieki !