Ten sos jest niesamowity – nie sposób go nie pokochać. Jest prosty w przygotowaniu, składa się tylko z kilku składników, a w dodatku smakuje jak karmel, mimo że nie zawiera szkodliwego cukru. Do czego można użyć tego cuda? Np. do polania naleśników, owsianki, ciasta lub tak jak ja to zrobiłam – do brązowego ryżu z prażonymi jabłkami i cynamonem. Rewelacja!

Zdrowy sos karmelowy bez cukru
2017-05-05 18:53:17

Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
5 min
Składniki
- 200 g suszonych daktyli
- mleko roślinne niesłodzone - u mnie kokosowe, 1 szklanka (możesz potrzebować mniej lub więcej)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka olej kokosowego
Przygotowanie
- Daktyle namocz w bardzo gorącej wodzie i odstaw na pół godziny, żeby zmiękły. Następnie dokładnie odsącz.
- Wrzuć wszystkie składniki do blendera kielichowego (mleko wlewaj stopniowo podczas blendowania) i miksuj kilka minut aż uzyskasz gładką konsystencję.
- Przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce kilka dni.
Wskazówki
- Możesz użyć dowolnego mleka roślinnego - ja użyłam kokosowego, ale możesz wybrać bardziej neutralne w smaku jak np. ryżowe (unikaj tych dosładzanych)
- Krem w zależności od upodobań i przeznaczenia możesz przygotować w wersji gęstej lub bardziej lejącej, dlatego dolewaj mleko stopniowo aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
- Użyłam oleju kokosowego nierafinowanego, ale jeśli chcesz uniknąć posmaku kokosa użyj rafinowanego
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/






Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!