Powoli zaczynamy sezon na szparagi, co mnie niesamowicie cieszy. Szparagi są dość łatwe w obróbce i wszechstronne. Zrobicie z nich zupę, dodatek do makaronu czy ugrillujecie z dodatkiem oliwy. Co ciekawe są uważane za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków 😉 Korzystajcie więc z sezonu, bo niestety trwa dość krótko (od kwietnia do końca czerwca).
Makaron ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi
2017-04-26 17:22:20
Porcje 3
Składniki
- 200 g makaronu penne pełnoziarnistego
- 1 łyżka oleju
- 300 g zielonych szparagów
- 3 ząbki czosnku
- 250 g pomidorków koktajlowych
- garść szpinaku
- świeża bazylia do posypania
sos
- 1 duże jajko
- 50 g mozzarrelli
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie
- Ugotuj makaron al dente w dużej ilości słonej wody.
- W dużej misce połącz za pomocą trzepaczki sól, pieprz i jajko. Dodaj pokrojony drobno ser i wymieszaj.
- Odłam twarde końce szparagów, łodygi dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na około 4 cm kawałki.
- Rozgrzej olej na głębokiej patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szparagi i smaż 2 minuty. Następnie dodaj przekrojone na pól pomidorki i szpinak. Trzymaj na ogniu kilka minut aż szpinak zwiędnie, a pomidorki będą miękkie. Cały czas mieszaj.
- Dodaj na patelnię mieszaninę jajka z serem i odcedzony makaron. Wszystko dokładnie wymieszaj, pogrzewając jeszcze chwilę. Podawaj od razu, możesz posypać świeżymi ziołami (np. bazylią lub tymiankiem).
Wskazówki
- W celu pozbycia się zdrewniałych końców, lekko złam szparagi po stronie przeciwnej do główki.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/

Przepyszny!!!