Ostatnio przygotowałam szparagi w wersji na słono (makaron ze szparagami), więc dziś dla odmiany wariant słodki. Staram się maksymalnie wykorzystać sezon, dlatego moja kuchnia staje się ostatnio nieco monotematyczna 😉 Uwielbiam zielone szparagi nie tylko za walory zdrowotne i piękną prezencję, ale też za to że nie wymagają długiej obróbki termicznej. Jeśli tak jak ja użyjecie patelni grillowej, uda Wam się przygotować pyszne i odrobinę zaskakujące danie w dosłownie kilka minut.

Grillowane szparagi z sosem orzechowym
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 400 g zielonych szparagów
  2. 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sos orzechowy
  1. 1 łyżka masła orzechowego
  2. 2 łyżki syropu klonowego
  3. 1 - 1,5 łyżki soku z cytryny
  4. szczypta soli
Przygotowanie
  1. Odetnij zdrewniałe końce szparagów.
  2. Na patelni grillowej rozgrzej olej. Połóż szparagi.
  3. Grilluj ok. 5 minut, po 2-3 minuty z każdej strony.
  4. Wszystkie składniki na sos wymieszaj na gładko za pomocą widelca lub trzepaczki (najpierw połącz masło z syropem, potem dodaj sok i sól).
  5. Polej ugrillowane szparagi sosem, zjedz od razu po podaniu.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/

Grillowane szparagi z sosem orzechowym fitGrillowane szparagi z sosem orzechowym fit