Bardzo prosty obiad, który z powodzeniem można zabrać do pracy. Papryka w połączeniu z ananasem to moje ostatnie odkrycie, które gorąco Wam polecam. Szczególnie w towarzystwie słodko-kwaśnego sosu. Pycha! 🙂
Duszona papryka z ananasem w sosie pomidorowym
2017-03-02 18:39:11
Porcje 3
Składniki
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 3 papryki, pokrojone w drobną kostkę lub paski (u mnie zielona, żółta i czerwona)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 0,3 litra bulionu warzywnego
- 1 puszka kukurydzy (400 g)
- 1 świeży ananas pokrojony w kostkę
- 100 g brązowego ryżu (waga przed ugotowaniem)
- sól, pieprz
- opcjonalnie kawałki papryczki chili
Przygotowanie
- Zacznij od ugotowania brązowego ryżu.
- W czasie gotowania ryżu rozgrzej olej kokosowy na patelni. Następnie dodaj i zeszklij cebulę, a po chwili dorzuć czosnek.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę, dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu kilka minut.
- Dodaj pomidory, ocet jabłkowy i bulion warzywny. dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia i przykryj.
- Po kilku minutach zdejmij pokrywkę z patelni. Trzymaj potrawę na ogniu aż większość płynu wyparuje, a papryka będzie wystarczająco miękka (ale nie rozgotowana) .
- Na koniec dodaj odsączoną kukurydzę wraz z kawałkami ananasa (i ewentualnie papryczką chili). Wymieszaj i podduś chwilę na wolnym ogniu.
- Podawaj z brązowym ryżem lub. np kaszą jaglaną. Smacznego!
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/


Wygląda cudownie! 🙂
Dzisiaj zrobiłam po raz pierwszy i na pewno zrobię jeszcze nieraz! 🙂