Dzisiaj potrawa, która jest czymś między śniadaniem a obiadem. Właściwie ciężko mi ją zakwalifikować do odpowiedniej kategorii, myślę że wszystko zależy od waszej fantazji i czasu, jakim dysponujecie o danej porze dnia 🙂 Podobnie ze sposobem zapieczenia jajek na końcu – możecie zrobić to w piekarniku, ale na patelni też będzie ok. Polecam to danie – jest pyszne, zdrowe i w dodatku zrobione w ogólnodostępnych składników.
Kasza jaglana zapiekana z jajkiem
2017-01-11 13:08:15
Porcje 3
Składniki
- 100 g surowej kaszy jaglanej
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- 2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
- 3 pomidory
- 6 jajek
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną ugotuj na sypko (powinna być minimalnie niedogotowana, ponieważ będzie się jeszcze zapiekać)
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chili. Podsmażaj kilka minut.
- Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dopraw solą, pieprzem i papryką. Smaż aż warzywa zmiękną, a większość wody odparuje.
- Dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj.
- W tym momencie decydujesz, w jaki sposób chcesz zapiec jajka - możesz je wbić od razu na patelnie do reszty potrawy i ściąć białka pod przykrywką, a możesz zapiec danie w piekarniku np. w kokilkach (patrz wskazówki poniżej)
- Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Smacznego!
Wskazówki
- wersja szybsza i bardziej ekonomiczna - zapiekaj jajka na patelni
- wersja milsza dla oka - przełóż zawartość do sześciu kokilek (lub innych naczyń do zapiekania), a następnie do każdej wbij jajko i zapiekać w piekarniku ok. 10 minut (220 stopni)
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!