Dziś pierniki, które smakują łudząco podobnie do tych z mąki razowej, mimo że są zrobione z ciecierzycy. Grube, puszyste, miękkie. Za każdym razem wychodzą lepsze! 🙂 Są to ciastka, które jeśli są odpowiednio upieczone, nadają się do zjedzenia od razu. Jeśli przetrzymamy je zbyt długo w piekarniku, a ciasto będzie za cienkie – musimy dać im 1 czy 2 dni, żeby zmiękły. Przygotujcie grubsze pierniki, ponieważ:
- Będzie znacznie mniej pracy 🙂
- Łatwiej będzie je przenieść na blaszkę, nie będą się rozpadać, zachowają kształt
- Grubsze są bardziej puszyste i smakują po prostu lepiej, szczególnie w polewie czekoladowej
Bezglutenowe pierniki z ciecierzycy
2016-12-15 16:33:30
Porcje 25
Składniki suche
- 110 g drobnej mąki z ciecierzycy
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 1-2 łyżki przyprawy do pierników (najlepiej bez cukru)
- mąka do posypywania ciasta (ziemniaczana lub z ciecierzycy)
Składniki mokre
- 1 jajko
- 4 łyżki miodu
- 60 g zimnego masła
- 1 łyżka lodowatej wody
Lukier
- 1 schłodzone białko
- 220 g zmielonego na puder ksylitolu
- kilka kropli soku z cytryny
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady roztopionej z łyżką masła lub oleju kokosowego
Przygotowanie
- Składniki suche przesyp przez sito i wymieszaj w misce (zostaw na później trochę mąki z ciecierzycy).
- Dodaj jajko, miód i posiekane masło. Wyrób ciasto rękoma. Na początku będzie się mocno kleić, dlatego dodaj resztę mąki z ciecierzycy i lodowatą wodę. Wyrabiaj kilka minut. Powinna powstać lekka masa. Nie przejmuj się jeśli będzie nadal lekko kleista (później obtoczysz ją w mące).
- Wyrywaj po kawałku ciasta i rób z niego dużą kulkę. Każdą kulkę obtocz w minimalnej ilości mąki (ziemniaczanej lub z ciecierzycy), następnie spłaszcz w dłoniach i wycinaj dowolny kształt. Pierniki powinny być dość grube, dzięki temu zachowają kształt. Wycięte kształty przenoś delikatnie na blaszkę z papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 5-7 minut w 170 stopniach (po wyjęciu z piekarnika powinny być nadal miękkie).
- Przygotuj lukier (lub zamiennie polewę czekoladową)- białko wymieszaj na wolnych obrotach z ksylitolem i sokiem z cytryny. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa. Udekoruj pierniki wedle uznania.
Wskazówki
- Im grubsze pierniki, tym lepiej. Nie piecz ich za długo, ponieważ wyjdą za twarde.
- Podana porcja wystarczy na ok. 25 pierników małych pierników (serduszka ze zdjęcia) lub kilkanaście większych (w zależności od wielkości i grubości).
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/






czym zastąpić jajko i masło (olej kokosowy?)? jesteśmy weganami, a przepis bardzo mi się podoba i chciałabym go zrobić na te święta:)
olej kokosowy powinien dać radę. Co do jajka…robiłam kiedyś wpis o wszystkich zamiennikach jajek, może się przyda:
http://www.powiedzdietomnie.pl/2017/09/roslinne-weganskie-zamienniki-znanych-potraw-produktow.html
chociaż nie gwarantuję, że wyjdzie jak trzeba 😉