Wczorajszy post zachwalający przeze mnie mąkę z ciecierzycy (link) aż prosił się o dodanie jakiegoś przepisu. Stąd tez dzisiaj przygotowałam dla was naleśniki z cieciorki. Są bardzo proste w wykonaniu, lekko chrupiące i moim zdaniem smakują trochę jak masło orzechowe (szczególnie te bardziej przypieczone). Mają tez piękny, intensywnie żółty kolor. Nie musicie używać ani jajek, ani mleka – wystarczy sama woda i mąka. Pierwsze 2 naleśniki mogą niestety wylądować w koszu, ale myślę że potem już wyłapiecie na jakim ogniu je smażyć i kiedy najlepiej je przewracać (rzućcie okiem na wskazówki pod przepisem). Z każdym następnym będzie już dużo łatwiej, ja teraz mogłabym je smażyć z zamkniętymi oczami 😉
Naleśniki z mąki z ciecierzycy
2016-12-08 15:17:09
Porcje 12
Składniki
- 2 szklanki drobno zmielonej mąki z ciecierzycy
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalne cukier waniliowy
Przygotowanie
- W misce zmiksuj mąkę z wodą. Odstaw na godzinę.
- Ponownie zmiksuj, dodaj słodzik, proszek do pieczenia i ewentualnie cukier waniliowy (nie wanilinowy).
- Smaż naleśniki wg wskazówek poniżej. smakują dobrze zarówno z wytrawnym, jak i słodkim farszem.
Wskazówki
- Ogień nie może być za duży, ponieważ naleśniki zrobią się twarde, a nie lekko chrupiące. Jeśli olej pryska, a po rozprowadzeniu na patelni masy naleśnikowej zauważysz w niej dziurki, koniecznie zmniejsz temperaturę.
- Dużo zależy od użytej patelni. O ile pszenne naleśniki da się zrobić na prawie każdej patelni, o tyle te potrzebują dobrej, z nieprzywierającym dnem (nie musi być z najwyższej półki, ja smażyłam na ceramicznej z marketu). Dodatkowo za każdym razem smaruj jej powierzchnię cienką warstwą oleju (ja robiłam to za pomocą pędzelka silikonowego). Dzięki temu naleśniki nie będą przywierały do dna.
- Odwracaj naleśniki kiedy lekko zesztywnieją (nie powinny się marszczyć), rób to delikatnie za pomocą szerokiej łopatki.
- Nie wylewaj jednorazowo zbyt dużo ciasta - naleśniki powinny być cienkie. Wszystko zależy od średnicy patelni, u mnie wychodziła 1 chochla na patelnie 28 cm.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/

Właśnie kupiłam mąkę z ciecierzycy, chętnie spróbuję ją w formie naleśników:)
http://www.rockyourhealthandmind.blogspot.com