Nic chyba nie kojarzy się tak ze zdrowym odżywianiem, jak kolor zielony. Tu mamy zielone brokuły, zielone awokado i nawet zielony sos. Idealnie! 🙂 Ta sałatka prawdopodobnie nie smakowałaby tak dobrze, gdyby nie przepyszny, ziołowy sos. To właśnie on robi tu całą robotę, dlatego postarajcie się żeby był jak najlepszy. Użyjcie koniecznie świeżej mięty i bazylii, suszone zioła zdecydowanie nie dadzą takiego smaku. Brokuły najlepiej ugotować krótko na parze, a następnie przelać zimną wodą, żeby nie straciły żywego koloru. Z kolei awokado powinno być miękkie i dojrzałe, zbyt twarde nie jest smaczne.

 

Sałatka z brokułów i awokado
Porcje 3
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. Brokuł - 1 główka
  2. 2 dojrzałe, miękkie awokado
Sos
  1. garść liści mięty
  2. garść liści bazylii
  3. 3 łyżki wody
  4. 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  5. sok z 1 cytryny
  6. 2 łyżki miodu
  7. 1 łyżka musztardy
  8. sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Podziel brokuł na małe różyczki i ugotuj na parze (powinien był półtwardy).
  2. W tym czasie przygotuj sos, po prostu blendując wszystkie składniki.
  3. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i obierz. Pokrój na kawałki.
  4. Przełóż awokado i brokuły do miski, polej sosem. Smacznego.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/
sałatka z brokułów zdrowasałatka z brokułów zdrowabez_tytulu_1