Nic chyba nie kojarzy się tak ze zdrowym odżywianiem, jak kolor zielony. Tu mamy zielone brokuły, zielone awokado i nawet zielony sos. Idealnie! 🙂 Ta sałatka prawdopodobnie nie smakowałaby tak dobrze, gdyby nie przepyszny, ziołowy sos. To właśnie on robi tu całą robotę, dlatego postarajcie się żeby był jak najlepszy. Użyjcie koniecznie świeżej mięty i bazylii, suszone zioła zdecydowanie nie dadzą takiego smaku. Brokuły najlepiej ugotować krótko na parze, a następnie przelać zimną wodą, żeby nie straciły żywego koloru. Z kolei awokado powinno być miękkie i dojrzałe, zbyt twarde nie jest smaczne.

Sałatka z brokułów i awokado
2016-11-04 13:21:31

Porcje 3
Składniki
- Brokuł - 1 główka
- 2 dojrzałe, miękkie awokado
Sos
- garść liści mięty
- garść liści bazylii
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Podziel brokuł na małe różyczki i ugotuj na parze (powinien był półtwardy).
- W tym czasie przygotuj sos, po prostu blendując wszystkie składniki.
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i obierz. Pokrój na kawałki.
- Przełóż awokado i brokuły do miski, polej sosem. Smacznego.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/



Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!