Zastanawialiście się kiedyś, jak urozmaicić swoje śniadanie i tchnąć odrobinę życia w nudne kanapki, a przy okazji uczynić je (jeszcze) zdrowszymi? Jeśli tak, to mam coś dla Was – chleb z hummusem i marchewką. Brzmi dziwnie? Przekonam Was, że to nietypowe połączenie jest pyszne i idealnie nadaje się na pierwszy posiłek! Ten przepis znalazłam w książce “Poniedziałki bez mięs” autorstwa rodziny McCartney (swoją drogą polecam) i stwierdziłam, że koniecznie muszę go wypróbować. Jeśli chodzi o hummus (tj. pastę z cieciorki) możecie w ramach pójścia na łatwiznę użyć gotowego (obecnie do kupienia w prawie każdym markecie), choć oczywiście najlepiej przygotować samemu 🙂

Zdrowe kanapki z hummusem i marchewką
2016-11-02 12:51:04

Porcje 3
Składniki
- 1 łyżeczka oleju do smażenia (np. kokosowego)
- 1 duża starta na grubych oczkach marchewka
- kawałek posiekanej papryczki chili
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 kromki chleba (np. żytni razowy)
- 100 g hummusu naturalnego
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Na rozgrzanym oleju podsmaż startą marchewkę z kminkiem, bardzo drobno posiekaną cebulką i ostrą papryczką. Smaż krótką chwilę, aż cebula się zeszkli. Odstaw do przestygnięcia.
- W tym czasie posmaruj chleb hummusem. Na to połóż zawartość patelni, posyp solą, pieprzem lub ewentualnie innymi przyprawami. Możesz udekorować zieleniną, np. natką pietruszki i kawałkami cebuli. Smacznego!
Wskazówki
- Możesz użyć gotowego hummusu ze sklepu, mój był z Lidla
- Żeby zaoszczędzić trochę cennego czasu rano, zetrzyj marchewkę dzień wcześniej np. do obiadu i zostaw trochę do najbliższego śniadania
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/




Energia (1 kanapka) | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik |
226 kcal | 4,3 g | 12 g | 21 g | 5 g |
Smaczne te kanapki i kolorowe już mi ślinka leci. Polecam również w innym temacie http://sanitera.pl