Dzisiejszy pudding to coś pomiędzy kawą a deserem. Pobudza, ale też zaspokaja apetyt na coś słodkiego i przy okazji syci dzięki ziarenkom chia. No i cieszy oko. Można więc powiedzieć, że to wielozadaniowy przepis 🙂 Pokochacie go, jeśli tylko lubicie kawę, mleko kokosowe i słodycze.

Kawowy pudding chia
2016-11-08 15:43:20

Porcje 2
Składniki
- 300 ml zaparzonej kawy
- 200 ml mleka kokosowego (z kartonu lub domowego) + ok. pół szklanki do spienienia
- 2 łyżki syropu klonowego
- pol łyżeczki przyprawy do kawy (lub mieszanka cynamonu, imbiru, kardamonu, goździków)
- 8 łyżek nasion chia
Sos karobowy
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka karobu/kakao
- 1 łyżeczka ksylitolu/syropu
- opcjonalnie ziarenka wanilii
Przygotowanie
- Zaparz kawę o średniej mocy - jeśli nie masz ekspresu, zrób sypaną kawę a następnie przecedź fusy. Odstaw do wystygnięcia.
- Przelej kawę po równo do 2 słoików. Dodaj do każdego połowę mleka, syropu, przyprawy i nasion chia. Zakręć słoiki i mocno wstrząśnij.
- Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, pamiętaj o wstrząsaniu zawartości co ok. pół godziny, żeby ziarenka równo napęczniały.
- Wyjmij słoiki z lodówki. Przygotuj mleko - pogrzej je lekko w rondlu, następnie spień za pomocą spieniacza do kawy.
- Przelej zawartość słoików do szklanek, polej mlekiem, posyp przyprawą do kawy i polej sosem karobowym.
Sos karobowy
- Lekko pogrzej wszystkie składniki w rondelku, aż powstanie jednolity, błyszczący sos.
Wskazówki
- zamiast mleka kokosowego możesz użyć innego roślinnego
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/




Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!