Faszerowane cukinie to świetny pomysł na czyszczenie lodówki, tym bardziej że w zasadzie możemy je nadziać większością warzyw, na które nie mamy pomysłu. Do tego kasza, sos i mamy pełen obiad, który zdecydowanie należy do kategorii tych zdrowych 😀 Wracając do kaszy – ja wybrałam jaglaną, ale gryczana niepalona lub nawet komosa z powodzeniem także się sprawdzą.
Dietetyczne cukinie faszerowane warzywami i kaszą
2016-11-30 18:25:13
Porcje 5
Składniki
- 5 średnich cukinii
- 50 g kaszy jaglanej
- 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- garść oliwek
- zielenina do przybrania, np. bazylia, natka pietruszki
Sos
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 1/4 szklanki wody
- sok z 2 limonek
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Ugotuj kaszę jaglaną, następnie odstaw do przestygnięcia.
- Przygotuj farsz - pokrój paprykę i cebulą w drobną kostkę, wymieszaj z kukurydzą, przekrojonymi na pół oliwkami i ugotowaną wcześniej kaszą.
- Cukinie przekrój wzdłuż na pół, następnie wydrąż łyżeczką miąższ. Możesz go użyć do farszu lub odłożyć na później, np. na placki.
- Nadziej cukinie farszem i piecz ok. 30 minut (lub więcej w zależności od wielkości cukinii) w 180 stopniach Celsjusza.
- W czasie pieczenia przygotuj sos, blendując wszystkie składniki (możesz też połączyć je w słoiczku lub shakerze). Dopraw solą i pieprzem wg uznania.
- Cukinie podawaj na ciepło, polane sosem. Smacznego!
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/






