Jakiś czas temu odkryłam w Lidlu sałatkę z kaszy bulgur i zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Jest rewelacyjna, dlatego postanowiłam zrobić podobną w domu i podzielić się z Wami przepisem. Oczywiście smak nie jest identyczny, m.in dlatego że użyłam nieco innych składników, ale koncepcja została zachowana. Kaszę bulgur wytwarza się z pszenicy, więc jeśli z jakichś względów Wam to nie odpowiada, użyjcie gryczanej niepalonej lub jaglanej.

Sałatka z kaszy bulgur
2016-10-01 14:26:23

Porcje 3
Łączny czas
45 min
Składniki
- 200 g kaszy bulgur gruboziarnistej (kupicie w Tesco lub Lidlu)
- 100 g hummusu klasycznego (użyłam gotowego ze sklepu)
- 6 sztuk drobno pokrojonych suszonych pomidorów
- 1 natka pietruszki posiekana
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Sos
- 2 pomidory
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- sól, pieprz
- kilka kropli oleju do podsmażenia cebuli
Przygotowanie
- Kaszę ugotuj na sypko - wysyp zawartość opakowania na drobne sito, przepłucz zimną wodą. W garnku zagotuj niecałe 1,5 szklanki wody. Dosyp kaszę, zamieszaj i gotuj pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką aż wchłonie cały płyn i będzie al'dente (w razie potrzeby dolej odrobinę gorącej wody). Gotuj mniej więcej 6-8 minut, nie mieszaj w trakcie. Po ugotowaniu ponownie przepłucz zimną wodą.
- Przygotuj sos - pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę, może być niedbale (będą później blendowane). Paprykę umyj, pozbądź się gniazd nasiennych i również pokrój.
- Cebulę pokrój w kostkę, lekko podsmaż na patelni. Dodaj pomidory i paprykę, zalej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem na średnim ogniu, aż większość płynu odparuje (ok. 40 minut).
- Zdejmij sos z ognia, odstaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie przelej do kielicha blendera, dodaj przyprawy, ksylitol i ocet, zmiksuj na gładko.
- Gdy wszystkie składniki przestygną, połącz je ze sobą - wymieszaj kaszę z sosem, posiekaną natką pietruszki, ziołami i pokrojonymi drobno pomidorami. Na dnie miseczki rozsmaruj hummus, na to połóż bulgur z dodatkami.
Wskazówki
- Przygotowanie sosu zajmuje dłuższą chwilę (a robienie go z 2 pomidorów jest niezbyt ekonomiczne), dlatego najlepiej zrób większą porcję, a następnie zapasteryzuj w słoikach - w ten sposób będziesz mieć gotowy sos do makaronu lub do następnej sałatki.
- Dodawaj sos do sałatki stopniowo, ponieważ może się okazać że wyszło go więcej niż powinno. Kasza nie powinna pływać w sosie, dlatego lepiej z nim nie przesadzić 🙂
- Sałatka najlepiej smakuje na zimno. Możesz ją zabrać do szkoły/pracy/w podróż jako lunchbox.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/
Energia
(1 porcja) |
Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik |
382 kcal | 12 g | 11 g | 58 g | 9 g |
Zachęciło mnie bardzo 🙂 Brakuje mi jednak ząbka czosnku chociażby… Ale ja już jestem takim czosnkowym potworem 🙂 Może do pracy jako lunchbox rzeczywiście lepiej bez czosnku, dla dobra współpracowników 🙂
Pycha ?? dodałam jeszcze czerwona fasole! Niebo ?
Pyszne, dziękuję za przepis! 🙂