Dzisiaj przepis idealny na weekendowe szaleństwa:) Słodycz czekoladowego budyniu w połączeniu z nasionami chia, bananami i jagodami to coś, czego koniecznie musicie spróbować.

Czekoladowy budyń z chia
2016-10-05 16:24:18

Porcje 2
Budyń
- 2 łyżki nasion chia
- pół szklanki wody
- 30 g miodu
- 30 g oleju kokosowego nierafinowanego
- 50 g gorzkiej czekolady (min. 80% kakao)
- 1 łyżka kakao niesłodzonego
Mus bananowo-jagodowy
- 1 dojrzały banan (najlepiej taki z ciemną skórką)
- 100 g jagód (mogą być mrożone)
Do podania
- jagody i nasiona chia
Przygotowanie
- Nasiona chia zalej wodą i odstaw do napęcznienia (1-2h).
- W rondelku rozpuść na małym ogniu czekoladę z olejem kokosowym.
- Gotowe nasiona chia przełóż do kielicha blendera. Dodaj kakao, miód i roztopioną z olejem czekoladę. Wszystko zmiksuj.
- Przygotuj dwa pucharki/kieliszki. Przelej do nich budyń.
- Przygotuj drugą warstwę deseru - zblenduj obranego banana z jagodami. Polej budyń przygotowanym w ten sposób musem.
- Udekoruj owocami, posyp nasionami chia. Smacznego!
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/




Energia (1 porcja) | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik |
461 kcal | 5,6 g | 28 g | 49 g | 9,8 g |
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!