Pamiętacie mój ostatni post na temat sklepowych mieszanek typu musli (Czy warto kupować musli w sklepie? Porównanie składów popularnych mieszanek)? Z wpisu wynika, że można znaleźć gotowe musli o dobrym składzie (bez cukru), ale ja mimo to polecam robienie w domu zgodnie z naszymi preferencjami i zaopatrzeniem kuchennych szafek 🙂 Moja dzisiejsza propozycja to klasyka gatunku, czyli orzechowa granola z miodem. Żeby ją trochę podrasować, dodałam odrobinę czekolady, suszonych pestek granatu (moje najnowsze odkrycie) i rodzynek. W efekcie powstał odżywczy, chrupiący miks, któremu te sklepowe nie dorastają do pięt! Polecam szczególnie z mlekiem kokosowym. Przygotowaną w ten sposób granolę spokojnie możecie przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju. Z podanych proporcji wychodzi dość spora ilość.
Płatki owsiane to źródło beta-glukanu, obniżającego poziom cholesterolu LDL (“zły cholesterol”)
Otręby to skarbnica błonnika
Orzechy to nieocenione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
Sezam jest źródłem wapnia
Pestki dyni i słonecznika to źródło witamin z grupy B, odpowiadających za prawidłową pracę układu nerwowego
Cynamon ma właściwości przeciwzapalne
Suszone ziarna granatu stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy


- 4 szklanki płatków owsianych górskich (400g)
- 1 szklanka otrębów, u mnie żytnie (60 g)
- 1 szklanka orzechów brazylijskich (150g)
- 1 szklanka pekanów (100 g)
- 1/2 szklanki orzechów laskowych (50 g)
- 1 szklanka pestek dyni (160 g)
- 1 szklanka pestek słonecznika (140 g)
- 1/2 szklanki jasnego sezamu (60 g)
- 4 łyżeczki cynamonu
- 7 łyżek płynnego miodu lub syropu
- 40 g suszonych ziaren granatu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g rodzynek
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C.
- Wszystkie składniki (oprócz dodatkowych oraz miodu i cynamonu) wymieszaj w dużej misce. Orzechy możesz pokruszyć na mniejsze kawałki np. za pomocą tłuczka do mięsa. Możesz je też lekko zblendować.
- Połącz miód z cynamonem, dodaj do mieszanki z płatkami i dokładnie wszystko obtocz w miodzie.
- Piecz na złoty kolor 25-30 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pilnuj, żeby nic się nie przypaliło - najlepiej co 10 minut wymieszać granole.
- Wyjmij z piekarnika i zostaw na blaszce do wystudzenia.
- Upieczoną granolę wymieszaj z dodatkami. Ja użyłam ziaren granatu, do tego dodałam czekoladę i rodzynki. Myślę, że spokojnie możecie użyć innych składników (np. jagody goji czy suszone morele) lub zostawić musli w formie podstawowej.
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Porcja granoli jest dość spora, dlatego warto mieć dwie blaszki do pieczenia lub ewentualnie piec na zmianę.
- Rodzaje orzechów możecie dowolnie zmieniać, w zależności od tego jakie akurat macie w domu. Podobnie z dodatkami.
- Najlepiej dobierzcie niesiarkowane owoce i ekologiczne składniki (przede wszystkim płatki owsiane)
- Jeśli wolicie posklejaną granolę, dodajcie trochę więcej miodu.



Wygląda przepysznie, na pewno wypróbuję ten przepis 🙂 Na pewno dużo zdrowsze i smaczniejsze niż musli w saszetkach ze sklepu 🙂
Czekam na kolejne pomysły
Pozdrawiam 🙂
http://biuronapoleona.carrefour.pl/cesarskie-przepisy