CO OZNACZA ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA?
Żywność ekologiczna to żywność produkowana bez wykorzystania substancji takich jak: nawozy sztuczne, chemiczne pestycydy, hormony wzrostu. Zakazuje się organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO) i ich pochodnych oraz promieniowania jonizującego. Co nie oznacza, że takie produkty są całkowicie wolne od pestycydów. W rolnictwie ekologicznym stosuje się naturalne środki ochrony roślin, najczęściej związki miedzi. Podstawą nawożenia w produkcji roślinnej są nawozy organiczne takie jak: kompost, obornik, gnojowica, nawozy zielone. Chów zwierząt natomiast oparty jest na paszach własnych.
Żywność ekologiczna często ma więcej przeciwutleniaczy czy kwasów omega-3, ale ilość witamin i minerałów jest porównywalna z konwencjonalną.
PO CZYM POZNAĆ PRODUKT EKOLOGICZNY?
Przede wszystkim po cenie – ceny eko żywności zawsze są wyższe. Po drugie nie warto sugerować się samą nazwą – napisy pokroju bio czy eko nie dają nam gwarancji. Każdy opakowany produkt ekologiczny musi mieć odpowiedni certyfikat i to właśnie tym certyfikatem należy się kierować podczas zakupów.
W krajach Unii Europejskiej (na produktach paczkowanych) stosuje się ZIELONY LISTEK z białymi gwiazdkami. Symbol jest obowiązkowy dla żywności ekologicznej wyprodukowanej na terenie UE, natomiast w przypadku tych importowanych z krajów trzecich jego użycie jest dobrowolne. Taki znaczek gwarantuje nam, że rzeczywiście kupujemy produkt ekologiczny, a nie coś, co tylko go udaje. Jeśli chodzi o produkty sprzedawane bez opakowań, np. na wagę, sprzedawca musi posiadać aktualny certyfikat, zawierający wykaz produktów ekologicznych.
Na etykiecie produktu ekologicznego powinniśmy znaleźć następujące informacje:
- nazwa produktu
- nazwa i adres producenta
- kod państwa jednostki certyfikującej
- numer identyfikacyjny upoważnionej jednostki certyfikującej, kontrolującej producenta (wykaz polskich jednostek znajdziecie pod tym linkiem)
- wyróżnik eko-rolniczego statusu: BIO, EKO, ORG
- oznaczenie miejsca, z którego pochodzą nieprzetworzone surowce rolnicze, z których wytworzono końcowy produkt, np.:
- „rolnictwo UE”
- „rolnictwo spoza UE”
- „rolnictwo UE/spoza UE” – gdy część surowców wyprodukowano w krajach Unii, a część w kraju trzecim.
- „rolnictwo PL” – jeśli 98% składników pochodzi z Polski (z danego państwa UE)
INNE SYMBOLE
Produkty wytworzone na terenie UE muszą być oznakowane wyżej wspomnianym zielonym listkiem i to on przede wszystkich wskazuje nam na to, czy żywność jest ekologiczna. Warto jednak wiedzieć, że oprócz tego symbolu producenci mogą także umieszczać na opakowaniach inne regionalne, krajowe czy prywatne nazwy, oznaczenia czy loga jednostek certyfikujących lub rolnictwa ekologicznego. Zainteresowanych objaśnieniem konkretnych symboli odsyłam tutaj.
TEGO UNIKAJ!
Podsumowując:
- przede wszystkim szukamy na etykiecie zielonego listka Unii Europejskiej, który gwarantuje nam że produkt jest ekologiczny
- na opakowaniu możemy też znaleźć inne symbole lub certyfikaty, choć ich obecność nie jest obowiązkowa
- warto też zwracać uwagę na pozostałe informacje zawarte pod certyfikatem, jak np. numer jednostki certyfikującej
- nie każdy symbol z napisem bio, eko itd. jest wiarygodnym certyfikatem
Ja żywność prawdziwie ekologiczną biorę z ogrodu dziadka. Nie wierzę w tą oznaczoną eko na sklepowych półkach.
W krajach Skandynawii czy w Anglii markety funkcjonują często w taki sposób, że produkty na ich półkach są na tyle lokalne,że pochodzą z ogródków w promieniu paru kilometrów od sklepowych półek. W Polsce nie jest to jeszcze popularne podejście. Pozdrawiam 🙂
Mam nadzieję, że jakość wyrobów będzie rosła i za jakiś czas zielony listek będzie także, na tych produktach z niższej półki.
Witajcie,
planujemy wprowadzić na rynek nową usługę, która będzie umożliwiała kojarzenie stron transakcji sprzedaży lokalnych, ekologicznych produktów spożywczych. Będziemy wdzięczni za wasz udział w krótkiej ankiecie:
https://docs.google.com/forms/d/1tDnyR5FlfDoM7KdyEC1SJls2hAFAP2QRwcwpVSMpiwA/edit