Zielone koktajle to hit ostatnich lat, a w internecie aż roi się od przepisów na te niesamowicie odżywcze napoje. Większość z nich ma w składzie banana i oczywiście nie ma w tym nic złego, ale co za dużo to niezdrowo. Dziś chciałabym Wam pokazać, że koktajl można zagęścić nie tylko bananem, ale też np. orzechami 🙂 Użyłam orzechów nerkowca, ponieważ mają delikatny, słodkawy smak, a po namoczeniu nadają koktajlom miłą dla podniebienia, kremową konsystencję.

NERKOWCE mają korzystny wpływ na układ krążenia, poprawiają stan skóry, włosów, regulują pracę układu nerwowego
SZPINAK stanowi źródło kwasu foliowego, zapobiega procesom starzenia
MELON zawiera duże ilości potasu, reguluje ciśnienie tętnicze krwi
SOK Z LIMONKI pomaga odkwasić organizm

PRZEPIS NA ZIELONY KOKTAJL  

koktajl z orzechami nerkowca

 Składniki (2 porcje):

  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1 mały ogórek gruntowy – obrany
  • garść świeżego szpinaku, najlepiej młodego
  • 1/2 melona Galia – obrany
  • 2 szklanki napoju (mleka) owsianego lub innego ulubionego
  • sok z 1/2 limonki
1. Orzechy zalej wodą i mocz co najmniej 4 godziny. Po tym czasie odlej nadmiar wody.
2. Zmiksuj wszystkie składniki w kielichu blendera, w razie potrzeby dorzuć kilka kostek lodu.


SMACZNEGO!

 

Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
307kcal
7,8 g
14,4 g
41 g
2,4 g
8 komentarzy:
  1. Tamara
    Tamara says:

    aż się oblizałam ze smakiem! mam nowy blender (bodajże z Morphy Richards) i w instrukcji obiecali, że z orzechami sobie poradzi, więc jutro kupię składniki i na bank przetestuję przepis! brzmi pysznieee!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *