Dzisiejsze cukierki to coś na kształt zdrowszej odpowiedzi na krówki. Oczywiście nieco odbiegają od nich konsystencją (nie są tak twarde i zbite, dlatego należy je trzymać w lodówce), ale spokojnie mogą z nimi konkurować pod względem smaku. I co najlepsze, nie znajdziecie w nich cukru – jego rolę przejęły tu wartościowe i odżywcze daktyle. Pamiętajcie, że zdrowe odżywianie to nie pasmo wyrzeczeń, a jedynie umiejętne szukanie zamienników 🙂
Składniki (ok. 25 sztuk):
- 200 g suszonych daktyli (jeśli są twarde, namocz je wcześniej na kilka godzin w wodzie, żeby łatwiej było blendować)
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego Real Thai – kupisz tutaj
- 1 kopiasta łyżka karobu (lub kakao niesłodzonego w nieco mniejszej ilości)
- 1 kopiasta łyżka kremowego masła orzechowego (bez cukru)
- szczypta soli
1. Mleko kokosowe włóż do zamrażarki na 1-2 godziny, następnie zbierz łyżką twardą część z góry. Pozostałą na spodzie puszki wodę wylej, nie będzie potrzebna do dzisiejszego przepisu.
2. Wrzuć wszystkie składniki oprócz masła orzechowego do blendera, zmiksuj na gładko.
3. Przelej masę do rondla z grubym dnem, dodaj masło orzechowe i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj jeszcze kilka minut, cały czas energicznie mieszając, żeby się nie przypaliło. Zdejmij z ognia i odłóż na kilka minut. Na tym etapie masa przypomina kajmak, który możesz wykorzystać np. do posmarowania naleśników czy owoców.
4. Przygotuj foremkę, najlepiej w kształcie prostokąta. Wyłóż ją folią spożywczą lub papierem do pieczenia, żeby później łatwiej było wyjąć masę.
5. Przelej masę do foremki (u mnie 18×14 cm) i włóż do zamrażarki, aż całkowicie zastygnie. Następnie wyjmij i pokrój na małe kawałki. Zawiń w pocięty papier do pieczenia i przechowuj w lodówce (w temperaturze pokojowej mogą się topić).
Energia (1 sztuka)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
60 kcal
|
0,72 g
|
14,4 g
|
7,7 g
|
1 g
|
rzeczywiście daktyle są takie słodkie, że mogą zastąpić cukier. Super pomysł!
Koniecznie muszę je zrobić 🙂
A to dobre musi być-zapisuję:)
pyszne połaczenie składniki. mogłabym się objadać takimi krówkami 😉
Kocham słodycze 🙂 A za takie zdrowe zamienniki na pewno moja figura mi podziękuje 🙂
Muszą być obłędne!
Faktycznie zdrowe 🙂 i to bez użycia cukru
Super zdrowa słodycz idealnie do pracy 🙂 Na pewno wypróbuję.
Mam problem z mlekiem kokosowym. Po 2 godz. w zamrażalniku Na górze puszki było tylko okolo 2 cm twardej części, reszta to płyn. Czy to tylko tyle potrzeba i reszta faktyczne do zlewu?
nie pamiętam jakiego użyłam mleka, ale u mnie było więcej części stałej. Zrób po prostu mniejszą porcję, bo ta płynna część raczej do krówek się nie nada 😉
Dziękuję za odpowiedź. ; (
wyszły?