Smoothie bowl to po prostu popularna wersja gęstego koktajlu podawanego w miseczce. Może być zarówno odżywczym śniadaniem, jak i deserem. Zasada jest prosta – miksujemy kilka składników (głównie owoce i płyn), przelewamy do naczynia i dodajemy owoce, orzechy, nasiona chia, wiórki kokosowe itd. Taki posiłek idealnie sprawdza się latem, szczególnie jeśli użyjemy mrożonych bananów. Ja dziś proponuję Wam wersję nie tylko z bananami, ale też ze spiruliną, głównie ze względu na jej ciekawy kolor. Jeśli akurat nie macie jej w zapasach lub nieszczególnie za nią przepadacie, możecie zabarwić koktajl odrobiną szpinaku lub zwyczajnie zostawić go w naturalnym kolorze. To raczej kwestia walorów wizualnych, więc wybór należy do Was!:)
Składniki (1 porcja):
- 1/4 łyżeczki spiruliny
- 70 g dojrzałego, miękkiego awokado (1/2 sztuk)
- 1 zamrożony w plasterkach banan
- ok. 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka miodu/syropu klonowego
Propozycja podania (możecie użyć składników, które akurat macie):
- 1 łyżka jagód
- 1 łyżka liofilizowanych truskawek (niestety tylko takie miałam pod ręką, ale spokojnie możecie użyć świeżych lub mrożonych)
- 1/2 łyżeczki nasion chia
- 1 łyżeczka płatków kokosowych (lub wiórków)
- opcjonalnie kilka jagód goji
Wszystkie składniki zmiksuj w kielichu blendera (napój roślinny dolewaj stopniowo, aż uzyskasz pożądaną konsystencję). Przełóż do miseczki i posyp dodatkami. Najlepiej jeść od razu.
Energia (całość z dodatkami)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
431 kcal
|
4,6 g
|
15,2 g
|
72,4 g
|
8,5 g
|
Koniecznie muszę wypróbować 🙂
Wygląda przepysznie <3
A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?
Jeszcze nie jadłam smoothie bowl, ale wszystko przede mną 🙂