Przyznaję, że jestem pod dużym wrażeniem dzisiejszych burgerów. Połączenie ostrego smaku ze słodkim było strzałem w dziesiątkę, a same kotlety wyszły po prostu rewelacyjne. Mięsiste, aromatyczne, soczyste i sycące. I do tego super zdrowe! Gotowce się chowają. Niestety zdjęcia nie oddają smaku, dlatego żeby się przekonać że nie kłamię, musicie zrobić je sami 🙂

SKŁADNIKI

Kotlety* (9 sztuk):

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 szklanka startej marchwi
  • 1 i 1/2 szklanki startej cukinii/kabaczka
  • 3 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka mąki owsianej (mielone płatki owsiane)
  • 1 szklanka mielonych nasion słonecznika
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki ostrej
  • 3 łyżki sosu sojowego – koniecznie użyjcie porządnego sosu, ten najtańszy może zepsuć cały smak
  • pieprz do smaku (soli już nie dodajemy, wystarczy słony sos sojowy)

Sos miodowo-musztardowy (wszystkie składniki wymieszaj w małym słoiczku):

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • pieprz

Dodatki:

  • awokado pokrojone w plasterki
  • pomidor w plasterkach
  • sałata
  • inne ulubione warzywa, np. ogórek, papryka, cebula
1. Rozgrzej na dużej patelni olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli.
2. Dodaj czosnek i trzymaj na patelni jeszcze przez kilkanaście sekund. Następnie dodaj startą marchewkę i cukinię. Smaż kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dodaj posiekane pieczarki, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś kolejnych kilka minut. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
3. W dużej misce wymieszaj mąkę i słonecznik. Dodaj smażone warzywa, odciskając z nich nadmiar wody. Wlej sos sojowy, dopraw pieprzem i papryką, dokładnie wymieszaj.burgery warzywne 3
4. Podziel masę na 9 części – jeśli się lepi, włóż ją na kilka minut do zamrażarki lub zwilżaj dłonie zimną wodą. Każdą kulkę wykładaj na blachę z papierem do pieczenia, następnie spłaszczaj łopatką do przewracania lub po prostu dłonią. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę.
5. Złóż burgery – przełóż każdy kotlet na bułkę, polej sosem, dołóż warzywa, zamknij górną częścią pieczywa. Smacznego!
ps. kotlety możesz też zamrozić i sięgać po nie kiedy tylko najdzie Cię ochota na „fast-foody” 🙂

*Ten genialny przepis na kotlety pochodzi stąd, lekko go zmodyfikowałam.