Banalnie proste, energetyczne kulki, z delikatnym orzechem nerkowca w środku. Możecie je obtoczyć w proponowanych przeze mnie dodatkach lub wybrać zupełnie inne. Możecie też pozostawić kulki solo, w każdej wersji smakują świetnie 🙂
Składniki (10 sztuk wielkości orzecha włoskiego):
- 10 (namoczonych na minimum godzinę) daktyli
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 łyżka karobu/kakao
- 10 orzechów nerkowca
Do obtoczenia:
- nasiona chia
- mielone orzechy
- wiórki kokosowe
Orzechy włoskie zmiksuj w blenderze (nie za długo, niech pozostaną w sypkiej formie). Do kielicha blendera dorzuć karob i odsączone daktyle. Ponownie zblenduj. Wyjmij masę z kielicha, przełóż do miseczki. Delikatnie ugniataj i formuj kule. Do każdej z nich włóż po 1 orzechu nerkowca i dokładnie zamknij. Obtaczaj kulki w wiórkach, nasionach lub orzechach 🙂
Ale pyszne muszę być, skład wspaniały 🙂
Wyglądają obłędnie! Muszą być boskie 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Muszą być przepyszne! 🙂
Nasiona chia wyglądają nieziemsko jako posypka! Coś czuję, że niedługo zrobię takie kulki^^
Nasiona chia na surowo? Niezbyt mi smakują :/ Ale wiórki kokosowe tak 🙂