TARTA BEZ PIECZENIA

Składniki (8 porcji):

  • 130 g słonecznika łuskanego
  • 70 g siemienia lnianego
  • 150 g daktyli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Krem jaglany:

  • 100 g kaszy jaglanej suchej
  • 150 g namoczonych daktyli
  • 40 g czekolady gorzkiej (o zawartości minimum 70% kakao) – rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
  • 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego
  • 1-2 łyżki wody

Na wierzch:

  • ok. 600 g świeżych truskawek
  • garść borówek
WYKONANIE
1. Przygotuj spód – w blenderze zmiel słonecznik i siemię lniane. Dodaj daktyle, olej i sól. Ponownie zmiksuj, następnie wyjmij z blendera i ubij ciasto rękoma.
2. Posmaruj formę na tartę cienką warstwą oleju, na to wyłóż spód. Mocno ubij i wyrównaj. Włóż do lodówki, w tym czasie przygotuj krem.
3. Ugotuj kaszę na sypko, odstaw do wystygnięcia. Wrzuć do blendera, dodaj daktyle, sok, wodę i zmiksuj. Wlej roztopioną, lekko wystudzoną czekoladę, ponownie zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Rozsmaruj krem na schłodzony spód. Na wierzchu ułóż owoce i wstaw tartę ponownie do lodówki (najlepiej na całą noc, żeby spód się zbił).

 

truskawkowa tarta bez pieczenia fit

 

Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
340kcal
8,7 g
13,8 g
51,5 g
9 g