Czy może być coś bardziej wiosennego niż młode ziemniaki z rzodkiewka i szczypiorkiem? Dla takich smaków warto czekać całą zimę. Prosto, ale jednocześnie niesamowicie smacznie. I dietetycznie, bo wbrew powszechnej opinii podczas odchudzania nie musimy bać się ziemniaków.
MŁODE ZIEMNIAKI Z TWAROŻKIEM

Składniki (4 porcje):

  • 8 młodych ziemniaków
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 200 g twarożku półtłustego
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 1/2 malej cebuli czerwonej
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i przekrój na połówki.
2. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz ok. 45 minut w 190 stopniach.
3. W czasie pieczenia przygotuj farsz  –  twarożek wymieszaj z jogurtem, drobno pokrojoną rzodkiewką i cebulą. Dopraw do smaku.
4. Wyjmij ziemniaki z piekarnika. Gdy lekko przestygną, nakładaj na każdą połówkę odrobinę farszu (możesz też wydrążyć środek ziemniaka), następnie posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.ziemniaki z twarogiem2

Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
159 kcal
11 g
2,5 g
23g
2 g