Czy może być coś bardziej wiosennego niż młode ziemniaki z rzodkiewka i szczypiorkiem? Dla takich smaków warto czekać całą zimę. Prosto, ale jednocześnie niesamowicie smacznie. I dietetycznie, bo wbrew powszechnej opinii podczas odchudzania nie musimy bać się ziemniaków.
MŁODE ZIEMNIAKI Z TWAROŻKIEM
Składniki (4 porcje):
- 8 młodych ziemniaków
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- 200 g twarożku półtłustego
- pół pęczka rzodkiewek
- 1/2 malej cebuli czerwonej
- szczypiorek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i przekrój na połówki.
2. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz ok. 45 minut w 190 stopniach.
3. W czasie pieczenia przygotuj farsz – twarożek wymieszaj z jogurtem, drobno pokrojoną rzodkiewką i cebulą. Dopraw do smaku.
4. Wyjmij ziemniaki z piekarnika. Gdy lekko przestygną, nakładaj na każdą połówkę odrobinę farszu (możesz też wydrążyć środek ziemniaka), następnie posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Energia
(1 porcja)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
159 kcal
|
11 g
|
2,5 g
|
23g
|
2 g
|
A ja dzisiaj pieczone ziemniaczki z warzywami <3 !