Za nami majówka, pogoda dopisała, sezon grillowy możemy więc uznać za otwarty. Grillować możemy oczywiście kiełbasę, karkówkę czy inne mięsa. Ja w zgodzie z tematyką bloga proponuje coś lżejszego, ale wcale nie mniej smacznego. Przygotowałam dla Was przepis na cytrynowe piersi z kurczaka z dodatkiem warzyw w ostro-słodkiej marynacie.
CYTRYNOWY KURCZAK
- 5 filetów piersi z kurczaka
- 1/5 szklanki oleju
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
W misce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę, następnie wrzuć kurczaka i każdy filet dokładnie wysmaruj. Przykryj folią spożywczą i odłóż na kilka godzin do lodówki. Wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed wrzuceniem na grilla.
GRILLOWANE WARZYWA
GRILLOWANE WARZYWA
Marynata:
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki miodu
Ulubione warzywa – u mnie:
- 4 papryki bez gniazd nasiennych, pokrojone w szerokie paski
- 1 cukinia – nieobrana, pokrojona w paski
- garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w krążki
- 1 główka czosnku, nieobrana, przekrojona na 3 plastry
Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w misce. Następnie dodaj warzywa i ponownie wymieszaj. Wrzuć składniki na grilla, możesz dla wygody umieścić je w folii aluminiowej (szczególnie małe pomidorki koktajlowe, które mogą spadać z rusztu) lub nabić na patyki do szaszłyków (wtedy warto pokroić je na mniejsze kawałki). Czas grillowania zależy od wielkości ognia, dlatego najlepiej sprawdzać co kilka minut stan warzyw.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!