Za nami majówka, pogoda dopisała, sezon grillowy możemy więc uznać za otwarty. Grillować możemy oczywiście kiełbasę, karkówkę czy inne mięsa. Ja w zgodzie z tematyką bloga proponuje coś lżejszego, ale wcale nie mniej smacznego. Przygotowałam dla Was przepis na cytrynowe piersi z kurczaka z dodatkiem warzyw w ostro-słodkiej marynacie. 
CYTRYNOWY KURCZAK
  • 5 filetów piersi z kurczaka
  • 1/5 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
W misce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę, następnie wrzuć kurczaka i każdy filet dokładnie wysmaruj. Przykryj folią spożywczą i odłóż na kilka godzin do lodówki. Wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed wrzuceniem na grilla.
 
GRILLOWANE WARZYWA
grillowane warzywa przepis

Marynata:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki miodu


Ulubione warzywa – u mnie:

  • 4 papryki bez gniazd nasiennych, pokrojone w szerokie paski
  • 1 cukinia – nieobrana, pokrojona w paski
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w krążki
  • 1 główka czosnku, nieobrana, przekrojona na 3 plastry
Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w misce. Następnie dodaj warzywa i ponownie wymieszaj. Wrzuć składniki na grilla, możesz dla wygody umieścić je w folii aluminiowej (szczególnie małe pomidorki koktajlowe, które mogą spadać z rusztu) lub nabić na patyki do szaszłyków (wtedy warto pokroić je na mniejsze kawałki). Czas grillowania zależy od wielkości ognia, dlatego najlepiej sprawdzać co kilka minut stan warzyw.