Składniki (ok. 8 gołąbków, w zależności od wielkości główki kapusty):

  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy – przepłukanej
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej białej – przepłukanej
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 łyżka oleju
  • 300- 400 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, bazylii, majeranku i słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz
Gołąbki z soczewicą i komosą ryżową.

1. Główkę młodej kapusty włóż do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą i gotuj do momentu, aż będzie można z niej zdejmować pojedyncze liście. W tym czasie przygotuj farsz
2. Ugotuj soczewicę – do garnka wlej 1,5 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Dodaję soczewicę. Od zagotowania trzymaj na małym ogniu pod przykryciem aż wchłonie wodę (ok. 5 -7minut). Wyłącz gaz i zostaw soczewicę pod przykryciem aż wystygnie.
3. Ugotuj komosę – ziarna zalej 1 szklanką wody. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut. Następnie wyłącz ogień, zdejmij pokrywkę i delikatnie zamieszaj. Przykryj garnek ponownie i odstaw.
4. Pieczarki obierz i pokrój na drobniejsze kawałki. Podsmaż na patelni z drobno posiekaną cebulą i jedną łyżką oleju.
5. Do miski wbij jajko, dodaj ugotowaną soczewicę, komosę, pieczarki i cebulę. Dopraw i wymieszaj.
6. Farsz zawijaj w liście kapusty i układaj w naczyniu żaroodpornym.
7. Przecier pomidorowy wymieszaj z  ulubionymi przyprawami (np. ostra i słodka papryka) i ewentualnie odrobiną wody, następnie posmaruj nim gołąbki. Wszystko przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz ok. 20-30 minut w 180 stopniach.

Energia
(1 gołąbek)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
169 kcal
11 g
3,5 g
25 g
5 g