Piękna pogoda zachęca do przygotowywania kolorowych, zdrowych posiłków. Taka zupa to najlepszy przyjaciel osób odchudzających się – naładowana warzywami, pełna błonnika i wartościowych substancji, a przy tym lekka i szybka w przygotowaniu.
Składniki (2 porcje):
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 pory – tylko jasne części, pokrojone w księżyce
- 1 batat – obrany i pokrojony w kostkę
- 3 szklanki bulionu z warzyw
- 100 g białej fasoli ugotowanej
- 150 g świeżego szpinaku
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli
- Szczypiorek i rzodkiewka, do przybrania
1. Czosnek i pora podsmaż chwilę na oliwie.
2. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
3. Dodaj bulion i fasolę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane).
4. Około dwie minuty przed końcem gotowania dodaj szpinak i pietruszkę, dopraw solą, oregano i ewentualnie pieprzem. Przykryj i duś aż szpinak zwiędnie.
5. Zmiksuj zupę w blenderze, w razie potrzeby dolej trochę wody.
6. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki.
Energia
(1 porcja)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
325kcal
|
15,6 g
|
7,8 g
|
59 g
|
14,8 g
|
Wygląda pysznie i zdrowo 🙂 Często przygotowuję zupy kremy, ale takiej jeszcze nie próbowałam 🙂