Piękna pogoda zachęca do przygotowywania kolorowych, zdrowych posiłków. Taka zupa to najlepszy przyjaciel osób odchudzających się – naładowana warzywami, pełna błonnika i wartościowych substancji, a przy tym lekka i szybka w przygotowaniu.

Składniki (2 porcje):

  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pory – tylko jasne części, pokrojone w księżyce
  • 1 batat – obrany i pokrojony w kostkę
  • 3 szklanki bulionu z warzyw
  • 100 g białej fasoli ugotowanej
  • 150 g świeżego szpinaku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • Szczypiorek i rzodkiewka, do przybrania

 

1. Czosnek i pora podsmaż chwilę na oliwie.
2. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
3. Dodaj bulion i fasolę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane).
4. Około dwie minuty przed końcem gotowania dodaj szpinak i pietruszkę, dopraw solą, oregano i ewentualnie pieprzem. Przykryj i duś aż szpinak zwiędnie.
5. Zmiksuj zupę w blenderze, w razie potrzeby dolej trochę wody.
6. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki.
Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
325kcal
15,6 g
7,8 g
59 g
14,8 g