Składniki (1 porcja):
- 1/6 szklanki nasion chia
- 1 szklanka mleka kokosowego
- słodzik – u mnie łyżeczka ksylitolu
- wanilia – np. 1/4 łyżeczki ekstraktu lub szczypta ziarenek z laski
- 1/2 jabłka, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka płatków kokosowych (lub wiórki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu do polania
1. Nasiona chia zalej zimnym mlekiem, dodaj ksylitol i wanilię, wymieszaj.
2. Włóż do lodówki na minimum kilka godzin, aż napęcznieje. Pudding trzeba co jakiś czas mieszać, dlatego najlepiej trzymać go w zamkniętym słoiku – wstrząsamy nim podobnie jak shakerem.
3. Wyjmij z lodówki, przełóż do miseczki. Na wierzchu ułóż plasterki jabłka, posyp cynamonem i płatkami kokosowymi. Polej miodem w razie potrzeby.
Energia
(1 porcja)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
347 kcal
|
5,8 g
|
18 g
|
46,4 g
|
14 g
|
O mniam, znakomite śniadanko 🙂
Wygląda pysznie, a i kaloryczność odpowiada mojej diecie. 🙂 Idzie się najeść?:D
Uwielbiam pudding chia, a robię go w słoiczkach z Pepco (trójpak za 9,99zł) i jest pysznie a przy okazji Instagramowo 😛 tylko zawsze zapominam uwiecznić (cóż ze mnie za blogerka :P)
Wygląda znakomicie – chętnie wypróbuję.
Ooo i na takie śniadanie to miałabym ochotę! 🙂
Wygląda pysznie. Chyba w weekend się czymś takim zajmę 🙂
Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes
właśnie szukałam alternatywy na jutrzejsze śniadanie 😉
Idealne śniadanie do pracy. Dobry pomysł z tym jabłkiem. Pycha! 🙂