Lekka sałatka składająca się z samych warzyw i komosy, zainspirowana tym przepisem. Do zrobienia w kilka minut jeśli mamy ugotowaną np. z wcześniejszego dnia komosę ryżową. Kto jest odważny i lubi nietypowe połączenia, może dodać dwie pokrojone pomarańcze.

Składniki (4 porcje):

  • 1 szklanka komosy ryżowej białej
  • 1,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 puszki (o wadze 340 g) kukurydzy bez dodatku cukru, odsączonej i przepłukanej
  • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, odsączonej i przepłukanej
  • 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej
  • garść jarmużu, drobno posiekanego
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie – 2 pomarańcze, pokrojone w kostkę

1. Komosę przepłucz na gęstym sitku, następnie zalej wodą i ugotuj do miękkości z olejem i solą (15-20 minut). Dolej trochę więcej wody w razie potrzeby.
2. Kiedy wystygnie, przełóż do miski i wymieszaj z resztą składników. Dopraw solą i pieprzem.

salatka z komosy 4 salatka z komosy

Sałatka z komosy ryżowej dietetyczna fit

 

Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
306 kcal
14 g
5 g
54 g
11 g