Lekka sałatka składająca się z samych warzyw i komosy, zainspirowana tym przepisem. Do zrobienia w kilka minut jeśli mamy ugotowaną np. z wcześniejszego dnia komosę ryżową. Kto jest odważny i lubi nietypowe połączenia, może dodać dwie pokrojone pomarańcze.
Składniki (4 porcje):
- 1 szklanka komosy ryżowej białej
- 1,5 szklanki wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszki (o wadze 340 g) kukurydzy bez dodatku cukru, odsączonej i przepłukanej
- 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, odsączonej i przepłukanej
- 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej
- garść jarmużu, drobno posiekanego
- sól, pieprz
- opcjonalnie – 2 pomarańcze, pokrojone w kostkę
1. Komosę przepłucz na gęstym sitku, następnie zalej wodą i ugotuj do miękkości z olejem i solą (15-20 minut). Dolej trochę więcej wody w razie potrzeby.
2. Kiedy wystygnie, przełóż do miski i wymieszaj z resztą składników. Dopraw solą i pieprzem.
Energia
(1 porcja)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
306 kcal
|
14 g
|
5 g
|
54 g
|
11 g
|
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!