Dzisiejszy przepis to bardzo słodka, wręcz rozpustna propozycja na specjalne okazję. Nie radzę zajadać się nim codziennie, bo choć zdrowy, to fit na pewno nie jest. Niemniej od czasu do czasu warto się trochę rozpieścić.

Składniki (2 porcje):

Pudding:

  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 1 szklanka mleka kokosowego (z kartonu)
  • 10 sztuk namoczonych wcześniej daktyli
  • 1/2 łyżki kakao
  • 20 g migdałów (duża łyżka)

Krem:

  • 130 g (1/3 puszki) mleczka kokosowego, schłodzonego (jeśli wolisz gęsty krem, podobny do ubitej śmietany, użyj tylko górnej, tłustej warstwy mleczka kokosowego)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka wanilii
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego

Do podania:

  • szczypta kakao
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka płatków migdałowych

1. Nasiona chia zalej zimnym mlekiem,wymieszaj, włóż do lodówki na godzinę.
2. Zblenduj chia z mlekiem i resztą składników na pudding.
3. Zrób krem – mleczko kokosowe ubij z roztopionym olejem, miodem i wanilią. Będzie dość leiste, po kilku godzinach w lodówce nieco stężeje.
4. Przelej pudding do pucharków, polej kremem i włóż do lodówki.
5. Przed podaniem udekoruj czekoladą, kakao i migdałami.

pudding czekoladowy(1) pudding czekoladowy3 pudding czekoladowy2