Owsianka ze szpinakiem i cukinią? Brzmi dziwnie, ale czemu nie! Jeśli Wasze dzieci szaleją za śniadaniami na słodko, a Wy nie wiecie jak przemycić warzywa do ich diety, na początek możecie spróbować właśnie takiego rozwiązania. Gwarantuję, że się nie połapią, a z czasem zwiększanie porcji warzyw będzie coraz łatwiejsze.

Składniki (2-3 porcje):

  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/2 średniej cukinii, startej na tarce (drobne oczka) i odsączonej z nadmiaru wody
  • garść umytych liści szpinaku, bardzo drobno posiekanego
  • 2 łyżki kakao niesłodzonego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki miodu (można użyć innego słodzika)
  • 1/2 łyżki masła orzechowego do owsianki i 1/2 łyżki do podania
  • 3 pokruszone orzechy włoskie do podania
  • szczypta soli

1. Płatki wraz z mlekiem i solą doprowadź do wrzenia. Trzymaj na ogniu, aż większość płynu zostanie wchłonięta. Co jakiś czas mieszaj.
2. Dodaj szpinak i cukinię. Wymieszaj.
3. Dodaj kakao, wiórki (nie wszystkie, zostaw trochę do posypania), miód i 1/2 łyżki masła
orzechowego.
4. Energicznie wymieszaj i trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez przez 1-2 minuty.
5. Zdejmij z ognia, polej resztą masła orzechowego, posyp wiórkami i pokruszonymi orzechami.

Energia
(1/2 całości)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
397 kcal
15,4 g
17 g
48 g
6,5 g