Owsianka ze szpinakiem i cukinią? Brzmi dziwnie, ale czemu nie! Jeśli Wasze dzieci szaleją za śniadaniami na słodko, a Wy nie wiecie jak przemycić warzywa do ich diety, na początek możecie spróbować właśnie takiego rozwiązania. Gwarantuję, że się nie połapią, a z czasem zwiększanie porcji warzyw będzie coraz łatwiejsze.
Składniki (2-3 porcje):
- 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1/2 średniej cukinii, startej na tarce (drobne oczka) i odsączonej z nadmiaru wody
- garść umytych liści szpinaku, bardzo drobno posiekanego
- 2 łyżki kakao niesłodzonego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki miodu (można użyć innego słodzika)
- 1/2 łyżki masła orzechowego do owsianki i 1/2 łyżki do podania
- 3 pokruszone orzechy włoskie do podania
- szczypta soli
1. Płatki wraz z mlekiem i solą doprowadź do wrzenia. Trzymaj na ogniu, aż większość płynu zostanie wchłonięta. Co jakiś czas mieszaj.
2. Dodaj szpinak i cukinię. Wymieszaj.
3. Dodaj kakao, wiórki (nie wszystkie, zostaw trochę do posypania), miód i 1/2 łyżki masła
orzechowego.
4. Energicznie wymieszaj i trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez przez 1-2 minuty.
5. Zdejmij z ognia, polej resztą masła orzechowego, posyp wiórkami i pokruszonymi orzechami.
Energia
(1/2 całości)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
397 kcal
|
15,4 g
|
17 g
|
48 g
|
6,5 g
|
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!