Oto pełna składników odżywczych i błonnika miska, która kolorami nawiązuje do zbliżającej się wielkimi krokami wiosny 🙂 Na obiad lub kolację. Smacznego!
Składniki (2 porcje):
- 2 średnie marchewki – obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 8 brukselek – pokrojone w cienkie plasterki
- 1 żółta papryka – pokrojona w drobne paski
- garść zielonych liści, np. jarmużu – bez łodyg, drobno posiekane
- 1 szklanka gotowanej ciecierzycy
- pestki z 1 granatu
- 1 burak – obrany i starty na grubych oczkach
- 1 dojrzałe, miękkie awokado – obrane i pokrojone w plasterki
- łyżeczka oleju do smażenia
Sos miodowo-musztardowy:
- 3 łyżki oleju nierafinowanego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Sos:
Wszystkie składniki na sos wymieszaj do połączenia, najlepiej w małym słoiczku. Dopraw wg uznania.
Sałatka:
1. Rozgrzej olej na patelni, następnie dodaj marchew, paprykę, brukselkę, jarmuż i ciecierzycę. Smaż kilka minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie.
2. Przełóż warzywa do miski, posyp tartym (surowym) burakiem i pestkami granatu. Obok ułóż pokrojone awokado i całość polej sosem.
Energia
(1 porcja)
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
568 kcal
|
14 g
|
35 g
|
59 g
|
19 g
|
Fajnie to wygląda a jeszcze lepiej smakuje:-D
jak to cudownie wygląda *_*
Lubię ten sos wykorzystywać do zapiekania kurczaka <3
O matko jak to pysznie wygląda, muszę zrobić. A dopiero co się rozpisywałam na temat, jak bardzo uwielbiam sałatki i jak według mnie świetnie włączają większą ilość warzyw do diety. Aaa wiem co jutro będzie na obiad;)
Pozdrawiam i ściskam
http://zkrzywejstrony.blogspot.com
ładnie to wygląda ale smakiem jakoś zupełnie mi nie odpowiada. ;(
Wygląda rewelacyjnie! Co do smaku to dowiem się w ciągu kilku dni 🙂
Taka miska to cos czego potrzebuje
goingwithhealth.blogspot.com
Bardzo dobre połączenie!
Pozdrawiam i zapraszam na mój blog o zdrowiu
http://zdrowie.pozytywne.net/
Wygląda rewelacyjnie! 🙂
I smakuje też rewelacyjnie, wczoraj robiłam i jest naprawdę pyszna!
🙂 Pyszne! Oby więcej takich przepisów!
Świetny wiosenny bukiet. Pięknie wygląda i zawiera bardzo dużo składników odżywczych 🙂
Super przepis ! Napewno wyrpóbuje 🙂 Zapraszam tez na mojego bloga http://wwhateverr.wix.com/memyselfandi
Moją sałatkę zrobiłam bez buraka, wyszła doskonała.
Polecam 🙂
Super przepis, bo warzywa to coś, co uwielbiam.
Do tego ten sos musztardowy mmmm!
Pozdrawiam 🙂
Ooo, super 🙂 Bardzo dziękuję za taką miskę inspiracji 😉
Wygląda bardzo apetycznie a przy okazji jest zdrowa. Z chęcią wprowadzę to danie to mojego jadłospisu.
Na sam widok czuję się zdrowszy, ale to wygląda! Przepis już wydrukowany, dzięki wielkie 🙂
Również przygotowuję sos musztardowo-miodowy, ale nigdy nie używałam cytryny, muszę spróbować 🙂
Nigdy nie stosowałam takich połączeń w kuchni, chyba spróbuję 🙂
Fajnie wygląda, ale niestety nie przepadam za musztardą. 🙁
Dla mnie bomba, wypróbuję.
Wygląda genialnie i na pewno jest mega zdrowe i smaczne 😀 świetny przepis, pozdrawiam !
Wygląda wspaniale, muszę wypróbować 🙂
Wiele kolorów sprawia, że człowiek od razu się uśmiecha. Pyszne!