Komosę znam i cenię od dawna, dlatego dzisiaj chciałabym przekonać do niej tych, którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować. Komosa ryżowa, czyli quinoa to niesamowicie odżywcza roślina, zaliczana do grona super foods. To bezglutenowe pseudozboże jest pełne białka (zawiera komplet aminokwasów egzogennych), witamin (szczególnie witaminy E), składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Ma więcej tłuszczu niż większość innych zbóż, ale są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. omega-3).

Na rynku dostępne są trzy rodzaje komosy, sprzedawanej jako coś w rodzaju kaszy:

  • biała – najpopularniejsza, charakteryzuje się łagodnym i lekko słodkim smakiem
  • czerwona – zachowuje lepszy kształt po ugotowaniu niż biała, najbardziej wartościowa pod względem składników mineralnych i błonnika
  • czarna – najrzadsza, bardziej ziemista i słodsza niż biała
Do dzisiejszego przepisu użyłam komosy białej, ale z powodzeniem możecie użyć innej odmiany. Polecam szczególnie na leniwe, niedzielne śniadanie, kiedy nie musimy się spieszyć z przygotowywaniem posiłku. W połączeniu z warzywami powstaje pyszny posiłek, który świetnie nadaje się na przełamanie porannej rutyny – nie samą owsianką i kanapkami człowiek żyje 🙂

Składniki (3 porcje):

  • 3 marchewki, pokrojone w plastry/kostkę
  • 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej
  • 1 pokrojona w paski papryka – ja użyłam po kawałku żółtej, zielonej i pomarańczowej
  • 200 g pieczarek, pokrojone
  • 2 ząbki czosnku, przepuszczony przez praskę
  • 1 szklanka niegotowanej komosy, dokładnie przepłukanej
  • 1 szklanka bulionu z warzyw/wody – w dużej mierze determinuje smak, dlatego nie warto sięgać po słabej jakości kostki rosołowe
  • 2 jajka sadzone
  • szczypiorek
  • kilka kropli oleju
  • sól i pieprz do smaku

1. Na średnim ogniu i niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż marchew, cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek.
2. Wlej połowę wywaru. Następnie przykryj i duś do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
3. Dopraw solą i pieprzem, dodaj surową komosę, wlej bulion.
4. Przykryj i gotuj przez 15 minut, aż quinoa będzie gotowa. W tym czasie usmaż jajka.
5. Po ugotowaniu nałóż na wierzch jajka, posyp szczypiorkiem. Podawaj na ciepło.

Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
281 kcal
15,8 g
6,7 g
43 g
11,3g